PORTRET Mara Bisziok a revenit in ţară ca să-şi îndeplinească visul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra de 26 de ani s-a întors în ţară după mai bine de opt ani în care a trăit în Italia. Îi era dor de România şi vroia să facă ceva aici pe plan muzical. A reuşit după nici măcar un an.

Ştia ce probleme o aşteaptă la întoarcere. Mara s-a născut şi a locuit în Târnăveni, până când, în 2001, s-a mutat în Italia alături de părinţii şi sora ei. În 2009 însă, tânăra a decis să revină în ţară. A ales Clujul. „Îmi era dor de România şi chiar dacă ştiam ce mă aşteaptă, probleme diferite, economice sau nu, am zis că vreau să fiu privită ca o româncă, pentru că mă săturasem să fiu văzută ca o straină”, povesteşte Mara. Părinţii săi nu au fost de acord, dar Mara şi-a luat inima în dinţi, şi-a făcut bagajele şi s-a întors în ţară, în oraşul de sub Feleac, cu 150 de euro în buzunar.

Vis îndeplinit. Aproape

Unul din principalele motive pentru care a revenit s-a datorat faptului că visa să realizeze ceva pe plan muzical. Nu ştia nici să cânte la chitară, decât să reproducă puţine acorduri. “Vroiam să fac ceva pe plan muzical, deşi nu ştiam de unde să încep şi ce să fac”, îşi aminteşte ea. Astfel a început să facă mai multe cover-uri la piese indie, folk, rock sau pop.

A început să participe la un eveniment care a luat amploare în primăvara-vara anului trecut în Cluj-Napoca, intitulat “La scena deschisă”, unde artişti necunoscuţi aveau ocazia de a se afirma sau a încânta publicul. Vocea Marei a făcut ca tânăra fără orizonturi venită la Cluj din Italia să fie dintr-o dată asaltată de propuneri de colaborare sau invitaţii la înregistrări în studio. Tot ea a fost şi cea care a câştigat concursul „La scena deschisă”.

„Am câştigat eu, deşi au fost mulţi oameni talentaţi în concurs, trupe. Când mi s-a zis că am câştigat mi-am dat seama după nenumărate complimente că transmit ceva şi am apreciat că oamenii vedeau ceva în mine. De acolo am îndrăznit să merg şi în alte părţi”, a spus aceasta. Ea este invitata de seamă a acestui eveniment şi în acest an, când proiectul se desfăşoară în mai multe cluburi din oraş. De asemenea, a mai cântat în Le General, Cleo Pub, Funky Bar sau Griff Jazz & Blues Pub.

„Prietenii mei m-au ajutat să mă dezgheţ, că nu ştiam nici să cânt la microfon şi m-au ajutat să am încredere în talentul meu. Emoţii am mereu şi acum. Îmi place să trăiesc cu ele. Eu nu am fluturi în stomac atunci când urc pe scenă, ci balauri. Dar când încep să cânt la chitară mă liniştesc şi mă pierd în muzică”, a mai spus Mara.

Deoarece organizatorii acestuia i-au devenit prieteni, la finele anului trecut a fost organizată o serie de concerte susţinute de Mara în localuri. Ce i-au propus amicii săi? Evenimentul să fie intitulat “O chitară pentru Mara”, în cadrul căruia tânăra să îşi poată cumpăra o chitară. Au fost strânse fonduri peste aşteptări şi cel mai probabil cântăreaţa se va bucura de o chitară electro-acustică în perioada imediat următoare.

Mara cântă de la 12 ani şi, crede ea, e o moştenire din familie. “Tatăl meu era cântăreţ cândva, era folkist şi cred că el mi-a inspirat dorinţa aceasta să cânt”, povesteşte ea. Tânăra s-a înscris la Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, unde studiază chitara, dar este şi angajată la o companie italiană din Cluj-Napoca.

Care e următorul tău vis?
M.B.: Mi-ar plăcea ca mulţi oameni să se regăsească în "poveştile" pe care le cânt.

Ce e mai important: vocea, versurile sau chitara?
M.B.: Vocea, versurile şi instrumentul sunt ca o reţetă delicioasă care îţi stimulează simţurile şi nu trebuie niciodată subestimată.

Ce-i place
Marei îi place, pe lângă serile în care cântă, fotografia. “Îmi mai place mâncarea italienească şi curcubeul. Îmi plac oamenii în general şi îmi place să fiu în preajma lor”, a spus ea.

Ce nu-i place
Mentalitatea românilor. “Asta am simţit-o destul de mult când m-am întors, că nu se face nimic pentru ceva ce ar putea aduce ceva bun societăţii. Nu îmi plac manelele de niciun fel”.

Profil
S-a născut la 8 decembrie 1985, în Târnăveni
Studii: urmează cursurile Şcolii Populare de Arte “Tudor Jarda”
Stare civilă: necăsătorită

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite