PORTRET Dan Dumitrana a cântat alături de Angela Gheorghiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Dumitrana
Dan Dumitrana

La începutul anilor ’80, Dan Dumitrana a fost violoncelist la Filarmonica de Stat Satu Mare. În cei peste 30 de ani de carieră, tenorul a cântat în mai mult de 3000 de spectacole, concerte şi recitaluri.

artisul s-a reprofilat, iar din 1981 este artist liric la Opera Română din Cluj. Poate fi văzut şi auzit în mai toate producţiile Operei Române din Cluj, însă are la activ şi foarte multe colaborări cu corurile Filarmonicii de Stat Arad, Filarmonicii de Stat „Transilvania” din  Cluj-Napoca, cel al Operei Maghiare de Stat din Cluj etc. Tenorul clujean are şi multe colaborări internaţionale, cu solişti şi coruri din Italia, Germania, Elveţia, Franţa şi Statele Unite ale Americii. „În iunie 1990 am cântat alături de soprana Angela Gheorghiu, chiar aici, pe scena Operei din Cluj. Atunci a avut loc debutul sopranei“, spune tenorul clujean.

Atunci, cei doi au cântat în opera „Boema”, de Giacomo Puccini. Este o amintire preţioasă pe care o păstrează, alături de multe altele legate de cariera sa muzicală pe scena Clujului, dar şi pe scenele lumii.

Studii în America

Dan Dumitrana a fost acceptat, în 1994, la secţia de Muzică Sacră a Universităţii Baptiste din Texasul de Est, din Marshall, SUA. „Am fost printre puţinii care au reuşit să termine o facultate de cinci ani, în doar doi“, spune cu mândrie, tenorul clujean. În SUA a acumulat nu doar cunoştinţe artistice, ci a urmat şi cursuri de management şi administraţie. „M-a impresionat în mod deosebit modul în care erau organizate instituţiile de artă şi cultură din Statele Unite ale Americii“, spune tenorul motivul pentru care a studiat şi acest domeniu.

În 1994 şi-a luat şi atestatul de impresar artistic, acordat de Ministerul Culturii, care îi dă dreptul, printre altele, şi să organizeze la rândul său, spectacole.

Profil
Născut. 1 februarie 1958, comuna Bălceşti, judeţul Vâlcea
Studii. Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, East Texas Baptist University, Marshall, USA
Familie. Căsătorit, 3 copii


Ce-i place: Faptul că Clujul este un oraş multicultural, printre puţinele de acest fel din România, de aceea crede că ar putea dobândi statutul de Capitală Cultural Europeană în 2020.

Ce nu-i place. Centrul oraşului, aşa cum e acum. Şi-ar fi dorit mai multă verdeaţă şi mai puţină piatră, dar şi mai multă expresivitate artistică în realizarea lui.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite