PORTRET Anca Pascu arbitrează dezbateri de talie mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul din cei doi arbitri din România care arbitrează Campionate Mondiale sau Europene de debate. Anca Pascu face parte din prima generaţie de debateri din România, pe vremea când dezbaterile „fierbinţi” nu aveau legătură cu criza financiară sau probleme economice sau politice.

A auzit prima oară de arta dezbaterilor în 1997, în liceu, atunci când una din profesoarele şcolii la care studia în Arad a format primul grup de debate din oraş. „La vremea aceea era o chestiune de şcoală şi, totuşi, nu era şcoală. Aveai timp să cercetezi tema dezbaterii, căutam în dicţionare, nu aveam acces la internet. Temele nu erau orientate spre politică, economie. Erau uşor copilăreşti, gen «dragoste la prima vedere»”, îţi aminteşte Anca Pascu.

Primul club oficial al UBB

A participat la competiţiile regionale şi naţionale de debate, însă, faptul că a dat admitere la Litere a îndepărtat-o de una din pasiunile ei. Nu a renunţat, însă, la prima dragoste, debate-ul, odată ce a ajuns la Cluj, unde în prezent este lector universitar la catedra de Limbi moderne şi comunicare în afaceri de la Ştiinţe Economice şi profesor al Centrului Lingua al Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), unde a înfiinţat în 2008 primul club oficial de debate al universităţii.

„Mi-a rămas practic ca o problemă nerezolvată pasiunea pentru debate, de aceea am hotărât să mă reapuc. Odată ce-ţi intră în sânge, nu-ţi iese uşor”, este de părere Anca. Clujeanca a organizat traininguri cu nume importante ale debate-ului mondial, numeroase competiţii sau proiecte de debate, iar din 2008 a devenit unul din cei doi arbitri internaţionali de debate din România.

„Ca debater trebuie să te gândeşti la o strategie, şi la argumentele posibile ale celorlalţi, în schimb ca arbitru trebuie să te distanţezi de temă, iar la sfârşit, după o oră de dezbatere, trebuie să reţii şi ce a zis primul”, a explicat Anca Pascu.

Arbitru la europene şi mondiale

De altfel, atunci când decide echipa câştigătoare, Anca redevine un debater, pentru că fiecare arbitru trebuie să aibă un set de argumente cu privire la decizia luată, în discuţiile cu preşedintele comitetului. În funcţie cât de persuasiv este un arbitru se conturează un clasament al valorii arbitrilor pentru competiţiile europene sau mondiale, de care depinde calitatea meciurilor pe care urmează să le arbitreze. „La ultima ediţie a europenelor, care a avut loc anul acesta la Amsterdam am arbitrat un meci cu echipe de la Universităţile din Oxford, Cambridge şi o echipă din Irlanda. De obicei, în 10 minute trebuie să luăm decizia. Ni s-a zis că de data asta o putem face în mai mult timp. Ne-a luat cam o oră. Aşa am dedus că avem de-a face cu un meci foarte bun”, a conchis Anca Pascu.

Există şanse să organizaţi un campionat european la Cluj?

Acestea este visul nostru. Ne-am dori enorm de mult. Însă nu cred că avem posibilitatea în acest moment. Săli ar fi, de pildă la FSEGA sunt săli foarte frumoase şi bine dotate, însă avem nevoie de un hotel mare, unde să poată fi cazaţi sute de oameni.

Cum vă susţineţi financiar participările?

UBB Cluj ne susţine în mod constistent. Competiţii sunt multe şi costisitoare, aşa că uneri suntem şi noi nevoiţi să ne susţinem financiar sau să căutăm sponsori. Taxa de înscriere costă undeva la 450 de euro.

Profil
Născută în 25.12.1979, la Arad
Educaţie: Facultatea de Litere, doctorat în psihologie
Starea civilă: Necăsătorită

Ce-i place: „În timpul liber îmi place să fac balet. Fac asta cam de două ori pe săptămână, la modul de hobby. M-am apucat acum doi ani. Mă ajută să mă menţin în formă. Pentru mine e combinaţia perfectă între sport şi artă”, spune Anca.

Ce nu-i place: „Nu-mi place matematica. Am făcut mate-info în liceu şi am rămas traumatizată. Şi acum mai am coşmaruri cu integrale”, mărturiseşte tânăra.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite