PORTRET / Sorina Stanca învaţă în SUA cum să modernizeze Biblioteca Judeţeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursa pe care-a câştigat-o la sfârşitul anului trecut o va ajuta să transforme biblioteca clujeană într-o resursă importantă  pentru comunitate.

Directoarea Biliotecii Judeţene Cluj (BJC) este singurul bibliotecar din judeţ acceptat în programul de instruire „Leaders and Innovators", pe care Centrul Mortenson din Illinois îl derulează în colaborare cu fundaţia Bill şi Melinda Gates. Împreună cu Stanca vor mai merge în SUA 14 bibliotecari din alte judeţe, trainingul fiind dedicat exclusiv României şi Lituaniei, cu scopul de a ajuta bibliotecile publice din aceste ţări să-şi perfecţioneze serviciile electronice (acces gratuit la computere şi Internet).

Instruirea românilor va începe pe 24 martie la Universitatea Illinois şi se va termina la jumătatea lunii aprilie cu o vizită de lucru la biblioteca Universităţii Texas.

Cunoaştere locală

Proiectul cu care a câştigat Sorina Stanca bursa Mortensen e dedicat comunităţii şi presupune organizarea, la BJC, a unor ateliere de istorie locală. „Vrem să continuăm, astfel, un proiect deja implementat prin înfiinţarea colecţiei speciale «Memorie şi cunoaştere locală», unde sunt adunate documente vechi", explică ea. Să nu vă imaginaţi, însă, o chestie foarte scorţoasă: la „Istoricul oraşului", de exemplu, sunt menţionate pe site, la secţiunea „Memorie şi cunoaştere locală", câteva din cele mai frumoase legende clujene (a ciobanului Donath, a intrării regelui Matia incognito în oraş etc) şi cele mai interesante mituri urbane (fenomenele din Pădurea Hoia-Baciu şi tunelele subterane).

În numele comunităţii

Majoritatea proiectelor BJC sunt dedicate, de altfel, comunităţii, principalul obiectiv al Sorinei Stanca fiind să-i aducă pe clujeni la bibliotecă. Iar pentru asta a făcut şi lucruri mai puţin convenţionale. Anul trecut, de exemplu,a închiriat o sală de la etajul şapte unei firme care produce pături electrice şi centuri cu magneţi. „Ei împărţeau fluturaşi prin oraş invitând oamenii la prezentări, iar la final noi le vorbeam vizitatorilor despre colecţiile speciale", povesteşte directoarea.

Astfel au câştigat un public nou, cel al vârstnicilor, care au descoperit repede cât de utilă le este secţiunea de presă şi cea de legislaţie sau cât de bine se simt nepoţii lor la „Ora Poveştilor" - program pentru care BJC colaborează cu Uniunea Scriitorilor, Teatrul de Păpuşi Puck, Radio Cluj etc.

Program cu program

În cifre, efortul echipei de la BJC se poate traduce, pe 2010, astfel: 718 activităţi, 14.633 de participanţi, parteneriate cu 71 de instituţii. Iar în 2011 ar putea să crească, după ce Sorina Stanca se va întoarce cu proceduri de lucru din „bucătăria" bibliotecilor americane. În plus, din cele 15 proiecte propuse de bursierii Mortenson, trei vor primi finanţare pentru a fi implementate în toate bibliotecile publice din România. Iar Stanca e convinsă că unul dintre ele va fi al ei.

Ce-i place

Evident, lectura este pe primul loc în lista preferinţelor sale; mai nou a descoperit scriitorii japonezi. Ascultă muzică clasică şi îi iubeşte pe cei care urăsc manelele. Adoră florile (are o mulţime de plante în biroul de la BJC) şi să facă prăjituri - deşi în ultima vreme n-a mai făcut chiar în fiecare weekend, pentru că se gândeşte la siluetă.

Ce nu-i place

Să citească în format electronic; nimic nu se compară cu mirosul cărţilor păstrate cu grijă în bibliotecă şi cu sunetul discret ce se aude când dai pagina. Urăşte să înceapă ceva şi să nu termine. Nu-i place politica şi politicienii şi să vadă oameni trişti pe stradă.

Întrebări şi răspunsuri

Ce rol mai are biblioteca în era informaţiei digitale?

S.S.: În lumea contemporană rolul bibliotecii s-a schimbat. Nu mai e doar un loc unde citeşti sau consulţi documente; un loc de unde împrumuţi cărţi, ci un loc de socializare. Un loc unde oamenii cu aceleaşi pasiuni şi interese se  întâlnesc pentru a se cunoaşte şi pentru a schimba idei.

Cum pot fi atraşi tinerii spre sala de lectură?

S.S.: Cu servicii croite pe măsura lor şi cu amenajări neconvenţionale. Am văzut la Ljubljana o sală de lectură cu rafturi mobile, pentru a fi mutate uşor spre margine, dacă cei aflaţi înăuntru ar vrea, de exemplu, să poarte o discuţie de grup.

Profil

Născută: 6 februarie 1966, Cluj-Napoca
Studii: licenţiată în fizică, doctorand la Institutul de Istorie „George Bariţiu"
Familie: căsătorită de 24 de ani; are doi băieţi, studenţi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite