PORTRET / Simona Laiu, inginerul îndrăgostit de speologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Laiu
Simona Laiu

Este preşedintele Clubului de Speologie „Politehnica" şi practică speologia de opt ani. Îmbină pasiunea pentru munte cu ceea ce a învăţat la facultate: ingineria medicală.

Originară din Moldova, Simona Laiu se declară, de mai bine de opt ani, clujeancă get-beget. „Este oraşul care m-a cucerit definitiv. Nu cred că aş mai vrea să trăiesc în alt oraş din România", crede tânăra.

Dragostea pentru munte a moştenit-o de la părinţi. „Ai mei au iubit întotdeauna muntele şi m-au dus de mică în excursii. Ţin minte că abia aşteptam sfârşiturile de săptămână pentru a ne lua cortul în spinare şi a pleca la munte", îşi aminteşte Simona.

Un mod de viaţă

La sfârşitul clasei a X-a, Simona a participat la o excursie cu colegii organizată de profesorul ei de geografie, în Munţii Apuseni. „Atunci am coborât întâia oară într-o peşteră. Nu era amenajată turistic, nu era luminată, nu avea cărări bătătorite. A fost provocarea care mi-a schimbat radical viaţa şi mentalitatea", explică inginerul-speolog.

Timp de doi ani, a activat în cadrul Fundaţiei de Speologie „Bucovina". „După terminarea liceului, am avut două opţiuni: Cluj-Napoca sau Oradea. Erau singurele centre universitare din ţară în care puteam să mă înscriu, în paralel, şi într-un club de speologie. Am ales Clujul şi mă bucur că am luat, la acea vreme, această decizie", arată Simona.

Tânăra spune că, pentru ea, speologia nu este un simplu sport. „E mai rău decât un virus. Este, dacă vreţi, un punct de intersecţie a foarte multe domenii. Pentru mine, a devenit un adevărat mod de viaţă. Cel mai important lucru este să descopăr şi să explorez galerii noi, necunoscute, din peşterile în adâncul cărora cobor", spune speologul.

O activitate nobilă, dar riscantă

Simona Laiu este unul dintre cei trei speologi rămaşi captivi, în urmă cu o săptămână, în Peştera Cociului din Bihor, salvaţi după două zile de captivitate de colegii lor din Bihor şi Cluj. „Nu am vrut niciodată să pozez ca un erou. Speologia este o activitate nobilă, însă apar şi riscuri pe care pasionatul de peşteri trebuie să şi le asume", este de părere Simona.

„Nu m-am temut nicio clipă, chiar dacă am rămas blocată mai bine de 48 de ore. Ştiam că vor veni colegii după noi, la fel aş fi făcut şi eu pentru oricare dintre ei. Singurul meu gând trist a fost îndreptat, în tot acel timp, spre ai mei, care ştiam că-şi fac griji pentru mine. Am noroc că mă susţin în tot ceea ce fac şi că-mi înţeleg pasiunea", mai spune speologul.

Anul acesta, Simona a fost desemnată preşedintele Clubului de Speologie „Politehnica" din Cluj. „Sunt înscrişi în club peste 100 de membri, dintre care 60 sunt activi. Toamna, de regulă, se înscriu mai mulţi tineri în club, pentru că atunci încep facultăţile. Încerc să-i atrag pe cei pasionaţi de munte şi de peşteri şi să-i pregătesc cum ştiu eu mai bine", încheie Simona.

Ce-i place

Îi place să petreacă cât mai mult timp în natură, în aer liber. „Mă simt câştigată atunci când reuşesc să combin latura sportivă cu statul în natură", mărturiseşte Simona. Caută compania oamenilor optimişti şi veseli şi citeşte cu drag jurnale de călătorie şi cărţi de speologie.

Ce nu-i place

O supără că oamenii din jurul ei văd, de cele mai multe ori, partea goală a paharului. „Nu-mi place nici faptul că oamenii au renunţat, în ultimii ani, la ceea ce le plăcea să facă şi invocă lipsa timpului şi a banilor ca scuză", spune speologul.

Întrebări şi răspunsuri

Care peşteră îţi este cea mai dragă dintre cele explorate de tine?

S.L.: Am făcut deja peste 100 de coborâri în peşterile din ţară, dar Avenul V5 din Poiana Vărăşoaia mi-a plăcut cel mai mult. Este cel mai adânc aven din România şi m-a cucerit prin faptul că este o peşteră sportivă, cum îmi place mie să spun. Are multe puţuri şi explorarea acesteia presupune o pregătire fizică temeinică.

Ce proiecte de viitor ai?

S.L.: Îmi doresc să dezvolt, împreună cu colegii mei, clubul de speologie al cărui preşedinte sunt. Vreau să rămân la Cluj-Napoca, este oraşul cel mai drag sufletului meu.

Născut: 29 august 1986, Oneşti
Studii: Facultatea de Inginerie Medicală, Universitatea Tehnică din Cluj, master în Inginerie Medicală
Familie: Necăsătorită

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite