PORTRET / Sebastian Presecan a adus Clujul pe piaţa „telefoanelor inteligente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Presecan
Sebastian Presecan

După aproximativ un an de muncă intensă, echipa de IT-işti clujeni pe care a condus-o a fost premiată, de curând, la Londra, pentru o aplicaţie smartphone (telefon intelligent, n.r.) „Made in Cluj".

Sebastian Presecan este manager de proiecte al diviziei „Mobile" din cadrul companiei IT, iQuest din Cluj. Este vorba de o echipă de tineri talentaţi şi pricepuţi în programare care, de curând, a fost premiată în cadrul unei conferinţe de specialiatate de la Londra pentru aplicaţia Trip Journal, concepută şi dezvoltată la Cluj şi care a ajuns să se vândă ca pâinea caldă.

Soft-ul produs de IT-iştii din cadrul iQuest Cluj este cunoscut la nivel internaţional şi permite „documentarea vacanţelor", respectiv fotografierea şi filmarea locurilor pe care utilizatorul le vizitează şi încărcarea în timp real a acestor imagini multimedia pe platformele de socializare, dar şi pe site-uri ca Youtube, Flickr sau Picasa.

Au învăţat din mers

Sebastian a fost cel care a coordonat întreaga activitate a a departamentelor Android, iPhone, Symbian şi Design astfel încât, la final, aplicaţia să fie gata şi să funcţioneze impecabil pe toate cele patru platforme. A fost o muncă „grea", după cum spune, dar care în final a fost răsplătită prin recunoaşterea valorii programatorilor de aici. „Am coordonat o echipă de 40 de tineri. A fost destul de greu pentru că aceştia erau împărţiţi pe echipe şi trebuia să ne sincronizăm. Practic, fiecare echipă trebuia să producă acelaşi lucru în acelaşi timp, însă pe platforme diferite", arată managerul.

Ideea de a crea aplicaţii pentru „telefoanele inteligente" i-a venit în anul 2009. „Am început atunci experimentând ca să înţelegem ce înseamnă dezvoltarea unui asemenea soft. Înainte nu mai făcusem aplicaţii pentru telefoanele mobile şi nici nu cunoşteam mecanismele pieţei. Din luna februarie a anului trecut şi până în aprilie am tot creat prototipuri, pentru ca în final, în 5 decembrie să fie gata aplicaţia Trip Journal", afirmă tânărul. Trip Journal poate fi cumpărat cu 2,99 dolari de pe site-urile de specialitate.

În căutare de tineri

Managerul susţine că în cadrul companiei se fac în permanenţă recrutări de tineri talentaţi pe domeniul „programări Mobile",  motiv pentru care studenţilor din Cluj li se oferă o şansă. „Este, totuşi, foarte greu să găseşti oamenii potriviţi. Săptămânal avem câte 5-10 interviuri, însă, din păcate, nu găsim oameni", arată acesta. iQuest este compania IT din Cluj premiată la mai multe evenimente internaţionale pentru diferite aplicaţii produse la Cluj.

Ce-i place

Este foarte mulţumit că la serviciu face ceea ce-i place. „E important să faci asta, pentru că doar pentru bani nu merită să vii la serviciu".

Ce nu-i place

„Vorbitul pe lângă subiect în şedinţe numai ca să se audă vorbind, ceea ce duce la prelungirea nejustificată a întâlnirilor", spune tânărul.

Întrebări şi răspunsuri

Ce se mai poate face cu Trip Journal?

S.P.: Se poate filma întreaga călătorie, respectiv fotografia acele locuri, iar pozele sunt urcate şi apar pe o hartă, în locul în care au fost făcute.

Pentru ce v-a fost acordat premiul?

S.P.: Premiul a fost pentru excelenţă şi design. Designul a fost unul din punctele forte ale aplicaţiei încă de la început. În aceeaşi zi am aflat că am fost premiaţi şi de Orange.

Născut: 28 mai 1977, Ocna Mureş, judeţul Alba
Studii: Facultatea de Informatică Economică, Facultatea de Calculatoare UTCN, doctorand UBB
Familie: Căsătorit, doi copii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite