PORTRET / Radu Orghidan l-a creat pe „Domnul Trandafir“ virtual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul clujean a creat un site unde copiii pot rezolva probleme ca la şcoală, cu un singur click, sub îndrumarea unui profesor virtual care niciodată nu se încruntă.

Elevii pot rezolva de acasă probleme ca la şcoală, iar profesorul virtual le dă note şi îi premiază. Toate se întâmplă pe site-ul creat de Radu Orghidan (33 de ani), profesor şi informatician clujean. A devenit doctor în informatică la Universitatea din Girona, Spania, unde în urma unei discuţii cu un profesor al său a creat site-ul notemari.ro, un proiect lansat în premieră în România, dar extins şi în Spania şi SUA.

Povestea a început în urmă cu doi ani. „Ideea a fost a profesorului meu din Spania. Nu am stat mult pe gânduri, am gândit conceptul cât am mâncat o pizza", îşi aminteşte el. A ajuns în Spania după facultate, pentru a-şi da doctoratul. A rămas acolo zece ani. „Am avut o mică firmă de software. Aveam prieteni mulţi, dar tot timpul m-am simţit un străin în altă ţară", spune clujeanul.

La început, nu erau luaţi în seamă

În prezent, sistemul a fost implementat în toate şcolile clujene, la notemari.ro abonându-se clase întregi sau elevi, individual. Site-ul conţine 20.000 de exerciţii şi probleme de matematică, gramatica limbii engleze, fizică şi chimie, realizate de o echipă de profesori. Tot aici, părinţii care se abonează cu 8 lei lunar pot urmări notele copiilor la şcoală, urcate în sistem de profesori în timp ce le trec şi în cataloage. Orghidan a investit în platforma online 100.000 de euro.

Radu Orghidan şi echipa sa au revoluţionat, practic, sistemul de învăţământ românesc şi au introdus un sistem de învăţare online performant, întâlnit în şcolile occidentale. La început, povesteşte profesorul, a fost destul de greu să pară credibili în faţa profesorilor şi a cadrelor din Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Cluj, cu care Radu Orghidan are acum un parteneriat solid.

„Credibilitatea am câştigat-o cu timpul. Acum ne ştie tot inspectoratul", susţine clujeanul, care e şi profesor în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Întrebare şi răspuns

Cum funcţionează sistemul?

R.O.: Un elev are nevoie de un cont pe notemari.ro, după care începe să selecteze problemele pe care vrea să le rezolve, dintr-o bază de date. După ce citeşte enunţul, cu un click alege răspunsul corect. În cazul în care nu îl ştie, poate apela, tot cu un click, la profesorul virtual, care îi explică procedura pentru rezolvarea exerciţiului.

Cât costă?

Un abonament individual costă 15 lei lunar, iar pe clasă, 8 lei. Profesorii şi părinţii primesc conturi gratuite, dar părinţii care vor să vadă notele elevilor vor plăti 8 lei.

Profil

S-a născut la 18 februarie 1977, în Cluj-Napoca

Studii: doctorat la Universitatea din Girona, Spania

Profesie: profesor, antreprenor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite