PORTRET / Marius Varvaroi a reinventat pianul în cluburile clujene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pianistul, cunoscut în rândul publicul ca Roje, este membru al „Pianette", unul dintre puţinele proiecte muzicale din România care implică doar o voce şi un pian.

Piese rock agresive, în variantă jazz, melodii ale trupei Metallica sau piese electronice şi dansante, doar la un pian şi voce. Sunt câteva din melodiile care fac parte din repertoriul unuia dintre cele mai inedite proiecte muzicale din România, „Pianette". Proiectul a luat fiinţă la Cluj, acum doi ani, la iniţiativa pianistului Roje şi a Amindei, considerată una dintre cele mai bune voci feminine din ţară, ambii membrii şi ai trupei Hazard. „A fost o decizie spontană. Primul concert a avut loc în My Way. Nici nu pregătisem deloc piesele. Am adaptat pe loc, piese din repertoriul trupei Hazard. După primul concert ne-am dat seama că proiectul poate fi dezvoltat foarte bine. Când spui voce şi pian, lumea se aşteaptă la un anumit gen de concert, însă de multe ori lumea a dansat pe mese şi s-a distrat", povesteşte Roje. Au urmat apoi zeci de concerte, atât în Cluj, cât şi în Bucureşti, Baia Mare sau Sibiu, fiind unul dintre cele mai solicitate proiecte muzicale din oraş.

Cântă melodii „la cerere"

Succesul trupei se datorează tocmai spontaneităţii de care dau dovadă cei doi artişti în concertele lor, crede muzicianul. Nu repetă ore în şir înainte de concerte, aşa cum fac alături de colegii lor din trupa de coveruri Hazard, iar, uneori, acceptă provocarea publicului, aceea de a cânta melodiile pe care aceştia le doresc. „Repertoriul ni l-am adaptat pe parcurs, în timpul concertelor. Acum cântăm peste 70 de coveruri. Ascultăm piesele o dată, de două ori şi le cântăm. Au fost multe situaţii când am cântat piese cerute chiar de clienţi. Poate tocmai această spontaneitate a făcut din acest proiect un succes", a mai spus Roje. Chiar dacă improvizează foarte mult în timpul concertelor, pianistul susţine că nu este deloc uşor să suplinească printr-un pian lipsa celorlalte instrumente muzicale. „Practic, încerc folosind o anumită tehnică să suplinesc lipsa celorlalţi instrumentişti. În fiecare parte a pianului regăsesc registrul prin care poate cânta un instrument. Au încercat şi alţii genul acesta de proiect, însă noi ne limităm doar la voce şi pian", a mai spus pianistul.

Roje s-a mutat la Cluj din Suceava, pentru a face muzică, conştient fiind că oraşul lui natal nu-i poate oferi vizibilitatea şi deschiderea pe care o are piaţa muzicală din capitala Ardealului. El este, de circa cinci ani, şi pianistul trupei Hazard, una din cele mai valoroase trupe de coveruri din ţară. „Şi în provincie, la Cluj, de pildă, poţi trăi din muzică, dacă treci de prejudecata că muzica e doar un hobby şi o asumi ca pe un job", a conchis pianistul.

Profil

Data şi locul naşterii: 2 aprilie 1978,  Suceava
Educaţie: Liceul de Artă din Suceava
Starea civilă: Necăsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite