PORTRET / Irina Ielciu, în război cu fumatul de patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Ielciu
Irina Ielciu

Tânără a organizat peste 25 de acţiuni de voluntariat în vederea promovării modului de viaţă sănătos printre clujeni.

Irina s-a implicat în prima acţiune de volutariat în urmă cu patru ani, cu puţin timp înainte de a fi admisă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu" Cluj. Spune că i-a plăcut foarte mult această primă experienţă, motiv pentru care a continuat să se implice sau chiar să coordoneze alte peste 25 de acţiuni care au avut acelaşi obiectiv, şi anume, promovarea modului de viaţă sănătos, dar şi renunţarea la fumat.

„Sincer, pot spune că aproape că le-am pierdut şirul. Îmi place mult ceea ce fac. Vreau şi sper ca mesajul meu să fie receptat de clujeni. În cadrul acţiunilor pe care le organizez eu cu echipa mea am promovat stilul de viaţă sănătos, am informat cu privire la ceea ce înseamnă SIDA şi metodele de protejare împotriva acestei boli, campanii antidrog, dar şi antifumat", spune tânăra.

Campanii autofinanţate

Irina povesteşte că în majoritatea acţiunilor pe care le-a organizat a investit de propriul buzunar. „Punem bani de la noi şi primim şi sprijinul Centrului Antidrog Cluj. Eu doar sper să-i fi făcut pe oameni să înţeleagă mesajul", spune cu modestie voluntara.

În cursul zilei de ieri, dar şi astăzi, Irina, ajutată de alţi 15 colegi farmacişti a iniţiat campania antifumat „Lasă-mă... să le laşi". În cadrul acţiunii, voluntarii farmacişti din şapte centre din ţară au împărţit fumătorilor pliante cu recomandări de urmat în vederea abandonării tabacului, dar şi oferirea de „daruri" în schimbul unei ţigări. „Ziua Mondială Antifumat e în mai, atunci când noi suntem în sesiune. Joi a fost Ziua Naţională Antifumat. I-am abordat pe fumători pentru a le da în schimbul unei ţigări un măr. Astfel, oamenii vor evita să fumeze pentru scurt timp şi vor consuma acest fruct care e sănătos. Numele campaniei vine de la prescurtarea «Lasă-mă să te ajut să te laşi de fumat»", spune tânăra care e şi coordonator naţional pe Sănătate Publică al Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti.

„Asta ne e meseria"

Irina crede că misiunea unui farmacist este cea de „promotor al sănătăţii", motiv pentru care ea şi colegii ei au început să se implice încă din primul an de facultate. „Trebuie să le dăm sfaturi şi celorlalţi despre cum ar trebui să practice un mod de viaţă sănătos", afirmă viitoarea farmacistă.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost acţiunea cea mai grea pe care ai organizat-o?

I.I.:
Cred că a fost Congresul Naţional al Studenţilor Farmacişti unde au venit peste 200 de participanţi. A fost foarte greu, însă consider că a fost o experienţă bună.

De ce insişti să-i faci pe clujeni să se lase de fumat?

I.I.: Pentru că toţi ar trebui să fie conştienţi de riscul la care se expun atunci când fumează. Am pornit campaniile antifumat după ce am aflat că un om moare la fiecare opt minute din cauza fumatului.

Ce-i place

„Îmi plac acţiunile de voluntariat pentru că asta fac de patru ani de zile. Mă simt foarte mulţumită atunci când le duc până la capăt cu succes", spune Irina.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii prefăcuţi şi manipulatorii. Am avut mai multe experienţe neplăcute cu astfel de oameni", arată voluntara.

Născută:
10 februarie 1988, Cluj-Napoca
Studii: Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj, Facultatea de Farmacie anul IV
Familie: Necăsătorită

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite