PORTRET / Ionuţ Toşa Abrudan clădeşte povestea unui parc, lângă Someş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Toşa Abrudan
Ionuţ Toşa Abrudan

Ionuţ lucrează până seara, de luni până sâmbătă, alături de colegii săi, la Parcul Rustic de lângă Podul Garibaldi.

De câteva săptămâni încoace, „mai puţin joia trecută, când a plouat", Ionuţ lucrează la părculeţul rustic de pe malul Someşului, în apropierea Podului Garibaldi. Este unul dintre cei aproximativ şapte tineri care îşi petrec după-amiezele amenajând locul. Sapă gropi, taie, curăţă buşteni, îi dau cu ulei, apoi îi îngroapă. Încetul cu încetul, petecul de iarbă de pe malul râului aduce tot mai mult cu un parc.

„Suntem cam şapte oameni care lucrăm aici, de obicei de la 14.00 şi până se lasă întunericul. Venim doar după-masa, pentru că avem cursuri în prima parte a zilei", explică Ionuţ. Tânărul, în vârstă de 24 de ani, este vicepreşedintele Organizaţiei Studenţilor pentru Turismul Românesc şi de câţiva ani şi-a descoperit dragostea de munte.

Ideea amenajării părculeţului le-a venit astă vară, lui şi unor prieteni, colegi de organizaţie. „Era după o drumeţie în Bucegi, când am aflat că se acordă o finanţare pentru amenajarea unui parc. Ne-am interesat şi am scris proiectul, pe care mai apoi l-am câştigat", mai spune el. „E minunat să ştii că faci ceva şi că acel lucru rămâne după tine", explică el motivul pentru care îşi petrece atât de mult timp muncind la parc.

ONG-ul din conducerea căruia face parte are în total vreo 50 de membrii şi se ocupă în mod constant cu proiecte de promovare a tradiţiilor sau turismului din zona Ardealului. Cu toate acestea, spune Ionuţ, ONG-urile studenţeşti au slăbiciunile lor. „Din păcate poţi activa într-un astfel de ONG mult prea uţin timp. Acum facultatea e doar trei ani, iar oamenii se schimbă des. Cu toate acestea, pot să spun că am cunoscut câţiva din colegii noştri mai tineri care sunt convins că vor putea duce mai departe ceea ce facem noi acum", afirmă tânărul.

Ce-i place

Îi place să meargă pe munte, muzica bună şi „artiştii care creează muzică pentru ei, nu pentru public". „Dacă eşti artist, creezi. Ceea ce faci poate să placă sau nu. Trebuie să îţi asumi opera, să o modelezi tu pe ea şi nu să faci ceea ce dictează publicul. Asta cred eu. Iar cei care fac aşa ceva sunt foarte puţini", recunoaşte Ionuţ.

Ce nu-i place

„Îmi displace faptul că sunt prea puţine locurile de muncă în care, deşi munceşti pe rupte, ca student sau tânăr absolvent, să şi rămâi cu ceva. Sunt puţini cei care să te înveţe. Sunt foarte mulţi cei care te exploatează. Aş lucra mult, pe bani puţini, dacă aş rămâne cu ceva după", se destăinuie tânărul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite