PORTRET / Daiana Lucaci, veteran în „lupta“ împotriva gunoaielor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daiana Lucaci
Daiana Lucaci

Este singurul clujean care a participat la toate cele opt acţiuni de curăţenie în Grădina Botanică, motiv pentru care a fost declarată „Grădinar voluntar veteran".

Diana a absolvit anul acesta Facultatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" şi acum învaţă pentru rezidenţiat. Marea dragoste a medicului este muntele. „M-am născut şi am crescut într-un oraş de câmpie, la Satu Mare. Cu muntele a fost dragoste la prima vedere, însă una cam târzie. Prima excursie la munte am făcut-o în liceu, cu colegii. Acel moment a fost decisiv pentru mine: am rămas legată de munte şi m-am înscris în organizaţia Cercetaşii României. De atunci, am colindat munţii României: Rodnei, Bucegi, Făgăraş, Apuseni", spune Daiana.

Voluntar din întâmplare

„Nu am fost niciodată o fire sportivă. Pentru a colinda munţii nu ai nevoie de talent. Dragostea pentru munte te poartă peste tot", mărturiseşte tânărul medic. Dragostea pentru natură a determinat-o să se înscrie, în urmă cu patru ani, ca voluntar în campania de curăţenie a Grădinii Botanice din Cluj-Napoca. „Am aflat despre campania organizată de ONG-ul WorkTeam de la un prieten, student la Biologie. M-am înscris fără să clipesc şi iată că, la curăţenia din această toamnă, am fost declarată singurul clujean care a participat la toate cele opt ediţii din cei patru ani", spune Daiana. „Am primit chiar şi un premiu, un tricou pe care scrie: Grădinar voluntar veteran, alături de toate cele opt sigle ale ediţiilor de până acum", se mândreşte medicul - grădinar. „Nu am făcut propriu-zis curăţenie în Grădina Botanică. Am plivit şi am plantat. Pe mine, de fiecare dată, munca din Grădina Botanică m-a relaxat şi m-a umplut de energie", mai spune Daiana.

Deşi legată sufleteşte de oraşul ei natal, Satu Mare, Daiana plănuieşte să rămână în Cluj-Napoca, oraş care, spune ea, a adoptat-o încă din studenţie. „Îmi place să las ceva în urma mea oriunde merg. Acum, cea mai  mare dorinţă a mea este aceea de a-mi face bine meseria", încheie tânăra.

Ce-i place

Iubeşte muntele, ieşirile în natură şi-i place să fie înconjurată de cât mai mulţi prieteni. Nu şi-ar putea imagina viaţa fără muzică - folk, rock, jazz, depinde de starea de spirit. Scriitorul ei preferat este Nikos Kazantzakis. „Are un umor amar extraordinar", spune medicul.

Ce nu-i place

Nu-i plac deciziile luate în pripă, nici oamenii care obişnuiesc să-şi plângă de milă, fără a încerca măcar să schimbe ceva în bine. O enervează maşinile şi este de părere că România ar trebui să se numească „Absurdistan", pentru că nimic nu mai pare să fie normal în ţară.

Născut: 4 octombrie 1985, Satu Mare
Studii: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu", Cluj-Napoca
Familie: Căsătorită

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite