PORTRET / Andrei Biro a filmat faţa ascunsă a Kenyei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Biro, unul dintre cei doi jurnalişti clujeni care au realizat un documentar despre acţiunile umanitare ale românilor în Kenya, a surprins pe cameră multe lucruri nevăzute la Discovery sau National Geografic.

I se spunea „Muzungu".  La fel ca tuturor albilor care îndrăzneau să calce prin Korogocho, cea mai mare şi periculoasă mahala a capitalei Kenyei - Nairobi. Însoţit de gărzi înarmate, a filmat în acel loc în care speranţa de viaţă a străinilor este „poate câteva minute". „Acel loc este un fel de Pata Rât a noastră, dar mare cam cât Cluj-Napoca", explică Andrei, pe scurt, groapa de gunoi în care trăiesc 200.000 de oameni.

Acesta a fost, însă, doar un episod al vizitei sale şi a colegei lui, Andreea Leonid, în Africa. Câteva secvenţe de impact, dar la care nu se rezumă documentarul „Misiune în Kenya" realizat de către cei doi clujeni. Filmul prezintă acţiunile umanitare ale unor români, în Africa.

„A fost, probabil, cel mai exotic loc în care am fost. Inevitabil, comparam tot ce vedeam cu ceea ce este în România. Bune şi rele. Kenya sau Nairobi nu se rezumă la acele mahalale. Am văzut parcuri şi clădiri frumoase, Nairobi are zgârie-nori cum nu vezi nicăieri în România. Am circulat pe autostrăzi cum aş vrea să fie cândva la noi", povesteşte Andrei Biro.

image

Un moment din viaţa locuitorilor mahalalei Korogocho / Foto: Andrei Biro

„L-au prins" ruşii la televizorul bunicii

Jurnalistul lucrează de 13 ani în televiziune. A trecut pe la NCN şi Realitatea, iar în prezent lucrează la TVR Cluj, departamentul ştiri. Şi-a descoperit pasiunea pentru filmat încă de când era copil şi se uita la televizorul bunicilor. „Ţin minte că mă uitam la televizor, la bunicii mei, undeva prin părţile Moldovei. Puteam să mă uit la televizor mai mult, prindeam programele ruseşti, la care mă uitam ore în şir şi semănau mai mult cu ceea ce se vede la televizor astăzi", îşi aduce aminte Andrei.

Ani buni mai târziu a ajuns, într-un stagiu practic, la o mică televiziune locală. Acolo fusese angajat ca reporter pe domeniul economic. „Nu m-a atras pe mine prea mult acel domeniu. Fusesem selectat pentru că scrisesem nişte articole economice pentru o revistă. Mi-am dat seama, însă, că acea poziţie ar putea să însemne portiţa pentru ca eu să intru în televiziune", povesteşte videojurnalistul.

„Marele avantaj al ştirilor este audienţa. Însă eu văd ştirile ca un fel de fast-food informaţional. Sunt efemere, nu au consistenţă. De multe ori nu avem timpul necesar să ne ocupăm de un subiect aşa cum ne dorim de fapt. Ştirile sunt o maşinărie care trebuie hrănită zilnic. Cred că cei care lucrăm pe ştiri visăm să facem documentare, iar cei care fac documentare visează să aibă audienţa pe care o au ştirile. Oricum ar fi, e minunat atunci când munca ta reuşeşte să schimbe ceva în viaţa unor oameni", adaugă Andrei Biro.

Pe parcursul anilor lucraţi în presă a lucrat la mai multe filme premiate şi apreciate în ţară şi străinătate. Alături de  Daniela Berinde, Katalin Orban, Daniela Oana, Andrei Biro, Mihaiela Ilea (TVR Cluj), a realizat filmul „Groapa" care la categoria televiziune a câştigat etapa naţională a Premiului pentru Jurnalism al Parlamentului European 2010.

image

Jurnaliştii Andreea Leonid şi Andrei Biro, cei doi clujeni care au realizat documentarul „Misiune în Kenya“ / Foto: Liviu Baltă

Ce-i place

Îmi plac oamenii care iubesc natura. Apreciez faptul că ei cred în unele valori reale, pentru că asta consider că este cea mai mare criză: lipsa valorilor. Le putem găsi la foarte puţini dintre noi, în ziua de astăzi.

Ce nu-i place

Lipsa de bun simţ şi ipocrizia, pe care le consideră principalele defecte ale românilor. „Văd foarte mulţi care, de exemplu, au acuzat faptul că s-au construit, pe vremea comuniştilor, blocuri înghesuite şi fără spaţii verzi. Dar mi se pare că acele greşeli se repetă, poate mai flagrant în ziua de astăzi, iar exemplu sunt unele cartiere nou-construite în apropierea Clujului", spune Andrei.

Profil

Născut: 15 decembrie 1978, Cluj-Napoca
Studii:
Masterand în Multimedia interactivă, Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai"
Familie:
căsătorit, are un copil
Profesie: videojurnalist TVR Cluj

image

Foto: Liviu Baltă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite