PORTRET/ Zoltan Nagy. Pe scena Operei din Viena la 24 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanul Zoltan Nagy a ajuns la doar un an după terminarea facultăţii solistul uneia dintre cele mai mari teatre de operă din lume, Opera de Stat din Viena.

Talent, sute de ore de repetiţii şi un dram de noroc. Aşa s-ar putea descrie în câteva cuvinte parcursului profesional al basului clujean Zoltan Nagy. Acesta a ajuns la o performanţă la care alţi tineri de vârsta lui abia visează. În 2008, la 24 de ani a devenit solistul uneia dintre cele mai mari teatre de operă din lume, Opera de Stat din Viena (Wiener Staatsoper).

Totul a pornit, însă, de pe scena Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclee, la Brăila, la aproximativ o lună după absolvirea facultăţii, unde a obţinut premiul al doilea.  Aici i-a atras atenţia profesorului Boris Bacow, cel care i-a deschis poarta spre marile scene de operă ale lumii, oferindu-I o bursă la celebra Universitate Mozarteum din Salzburg.

 „M-am întors fericit acasă, la Câmpia Turzii, ducând părinţilor marea veste: singurul «copil» pleacă în străinătate, Salzburg, oraşul marelui compozitor W.A Mozart. Consider că mi s-a oferit o şansă enormă. Am plecat din România mult mai pregătit, decât tinerii cântăreţi, colegi pe care i-am întâlnit în străinătate”, crede muzicianul.

Doi ani la Opera din Viena

A profitat „din plin” de şansele primite, apărând în spectacole în cadrul său în afara universităţii. Aici a avut din nou „noroc”, atunci când directorul Operei de Stat din Viena l-a invitat să participe la o audiţie în cadrul instituţiei pe care o conduce: „Nu am dormit zile întregi datorită emoţiilor. Nu-mi venea să cred că mi se oferă o asemenea şansa după un an de studiu la Salzburg.

Dupa interpretarea a trei lucrări, am fost întrebat dacă doresc să lucrez în acea instituţie intrebare care m-a copleşit în acel moment. Plângeam de bucurie”. În cei doi ani, atâta cât a durat contractul pe care l-a semnat a interpretat peste 50 de roluri, alături de nume sonore al scenei operei mondiale, în spectacole precum „La Traviata” sau „Don Carlos”. De anul acesta, clujeanul a decis să lucreze ca liber-profesionist, cântând pe cele mai mari scene din lume.

Nu vrea în România

„Momentan sunt la Leipzig  pentru o premieră. Apoi, vor urma alte contracte în Germania, Grecia, Austria şi SUA. Pentru a deveni cât mai cunoscuţi în acest domeniu, trebuie să riscăm, uneori. Consider că un angajament fix se poate dori mai târziu, după caţiva ani de carieră internaţională”, a mai spus solistul. Clujeanul vizitează acum România, unde petrece aproximativ două săptămâni şi a hotărât, pentru moment, să nu se întoarcă definitiv în ţară. „Mă consider un om norocos. Pe lângă talentul meu şi efortul pe care-l depun, am avut şi o doză de noroc. Important este să ne căutam norocul”, a conchis Zoltan Nagy.

De nu vrei să te întorci în România?

Arta în general este incomparabil mai apreciata în străinătate. Mă voi întoarce în ţară atunci când această situaţie se va schimba. Atâta timp cât în România primele instituţii unde se fac reduceri de buget şi de <personal> sunt cele culturale, noi artiştii suntem nevoiţi să privim spre Occident.

Cum e viaţa unui artist, în Viena?

Unii ar crede că un cântăreţ de operă nu ştie ce înseamnă să te distrezi. Credeţi-mă, vă spun contrariul. Viena oferă vaste posibilităţi de delectare. Spectacolele sunt urmate în general de recepţii, recepţiile sunt urmate de ''chefuri'', alteori de o cină într-un restaurant drăguţ, vienez.

Ce-i place:

„Mariana Nicolesco este o personalitate extraordinară, care mi-a influenţat enorm evoluţia, traiectoria artistică şi ambiţia de a cânta la un anumit nivel, stimulânudu-mi până şi interesul pentru limbi străine. Vorbesc la ora actuală trei limbi străine.

Ce nu-i place:

„Nu mi plac matematica, fumul în localuri, diletantismul şi dezinteresul, la modul general”


Data şi locul naşterii: 1 august 1984, la Câmpia Turzii
Educaţie: Studii de masterat la  Uniersitatea Mozarteum Salzburg
Starea civilă: Necăsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite