PORTRET/ Tudor Hossu. A ales să ia iniţiativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împreună cu mai mulţi cunoscuţi a înfiinţat Clubul Cetăţenilor cu Drepturi Depline (CCDD), prin intermediul căruia a demarat mai multe proiecte de iniţiativă în rândul tinerilor.

Cel mai cunoscut dintre acestea este evenimentul „La scenă deschisă”, un proiect cultural cu un scop civic-social. Au început prin a aduna oameni talentaţi, dornici să împărtăşească talentul lor pe terasa unui local de pe strada Piezişă, „staţiunea” studenţilor. Au strâns şi bani într-un bidon (foto) în cadrul fiecărei ediţii, care au fost oferiţi mai apoi câştigătorului.  „Credem cu tărie că cel care deţine microfonul deţine puterea de a schimba mentalităţi, de a informa, de a atrage oameni”, a explicat tânărul. Rezultatul a fost peste aşteptări, tinerele talente lansându-se pe piaţă chiar aici, ori formând în cele din urmă trupe.

Înfiinţarea clubului a avut loc în luna noiembrie a anului trecut. „Nu suntem nici asociaţie, nici ONG, practic nu existăm în acte. Vom face şi asta, dar momentan suntem doar un grup care încercăm să facem ceva, să schimbăm ceva”, subliniază Hossu.

Militează pentru drepturi

Tudor şi CCDD au pornit, însă, de la ideea de a schimba mentalitatea românilor. Într-acolo se îndreaptă şi celelalte proiecte ale lor. „Românii ar trebui să înveţe multe, să afle care le sunt drepturile. Implicarea socială înseamnă atitudine. Până la urmă şi să faci o plângere - ceea ce e dreptul tău - înseamnă atitudine”, a adăugat el.

Personalitatea sa a fost marcată foarte mult de cea a tatălui său. „Probabil fac toate astea deoarece tatăl meu a fost revoluţionar. Mi-a transferat şi mie, ca să spun aşa, încrederea că orice cetăţean poate face ceva pentru ţara sa”, a adăugat tânărul.
Membri clubului au mai demarat un proiect asemănător, „Exprimă-te!”, încurajând dreptul la libertatea de exprimare al tinerilor despre societatea în care trăiesc.

Prin prisma evenimentelor pe care le organizează, Tudor Hossu şi CCDD militează pentru mai multe drepturi, precum libertatea de exprimare, dreptul de a fi tratat în faţa justiţiei sau dreptul la un trai decent.


Ce-i place

„Îmi place să citesc. Urmăresc presa, atât cea de la noi cât şi cea de dincolo. Îmi place să mă informez, să aflu ce se întâmplă în lume”, susţine tânărul.

Ce nu-i place

„Faptul că românii nu ştiu să se implice şi să facă ceva pentru ei, deşi sunt un popor creativ, ştiu să se simtă bine şi sunt sociabili”, a spus Tudor.

întrebări şi răspunsuri

De ce Clubul Cetăţenilor cu Drepturi Depline?

Pentru că în România există drepturi. Problema e că românii nu şi le cunosc, nu şi le ştiu exercita, s-au obişnuit să trăiască renunţând la ele. Noi vrem să îi facem pe oameni conştienţi că au aceste drepturi, dar, atât timp cât ei nu şi le cunosc, nu luptă pentru ele, sunt ca inexistente.

Care e următorul pas?

Următorul pas va fi să ne înfiinţăm ca ONG. Să obţinem finanţare pentru a putea oferi mult mai multe pe partea tehnică şi pe partea materială. Să urmăm paşii normali pentru a avea un festival de artă în care tinerii să se implice.

Născut la Cluj-Napoca în 2 septembrie 1984
Studii: Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, UBB
Profesie: deţine o firmă de publicitate

Stare civilă: necăsătorit

„Societatea noastră merge de la rău spre un mai mare rău deoarece suntem pasivi”, Tudor Hossu

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite