PORTRET/ Rareş Crăiuţ. „Regizorul“ Transilvania Fest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanul Rareş Crăiuţ organizează, din 2004, cel mai mare festival de mâncare şi cultură din Ardeal. Dacă ne luăm după ce facultate a făcut, despre Rareş Crăiuţ se poate spune că s-a pregătit pentru a fi critic de teatru, expert într-ale scenei.

Într-un fel asta şi face: îmbină teatrul cu gastronomia. Cum anume? Într-un „festival itinerant de mâncare şi cultură“, cum se autointitulează Transilvania Fest, un eveniment ajuns la cea de-a VII-a ediţie. Dacă în 2004, când a avut loc primul festival de acest fel, la Turda, Rareş se afla în echipa care a organizat evenimentul, de unde a şi învăţat „meserie“, acum el este directorul executiv al festivalului. „Anul acesta îl vom organiza la Blaj, judeţul Alba, după ce anul trecut a fost la Biertan, judeţul Sibiu“, dezvăluie Rareş despre ediţia din 2011.

„Şi la Caragiale, personajele se ceartă, se înjură, apoi se lasă cu masă. Însă acest obicei pierde teren, în faţa consumerismului şi a relaţiilor păstrate doar prin mediul virtual“, spune Rareş despre filosofia acestui festival. Teoretician într-ale teatrului, Rareş Crăiuţ şi-a descoperit pasiunea pentru gătit acum 10 ani. Între timp, pentru a şti exact despre ce vorbeşte şi ce să ceară altora la capitolul gastronomie, Rareş a făcut şi un curs de bucătari.

Recorduri după recorduri

În cadrul festivalurilor de la Turda şi Cluj, echipa actualului Transilvania Fest, acum condusă de Rareş, a venit cu o idée năstruşnică pentru a se promova mai bine: să doboare recorduri mondiale. Astfel, şi-au ales două meşteşuguri tradiţionale, împletitul funiilor de ceapă şi a coşurilor de nuiele şi au făcut din aceste ocupaţii motiv să se vorbească despre festival. Aşa se face că România figurează acum în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă funie de ceapă, de 5,8 kilometri, dar şi cu cel mai mare coş de nuiele, cu o înălţime de 9,48 de metri, o lungime de peste 18 metri la bază şi peste 10 metri lăţime.

Profil.

Născut: 21.06.1980, Cluj-Napoca
Studii. Facultatea de Litere din UBB, catedra de Teatru, secţia teatrologie, Master în management cultural
Familie. Transilvania Fest

Ce-i place.

Îi place să gătească, dar şi să cunoască oameni noi, autentici. Are această ocazie prin intermediul evenimentelor pe care le organizează.

Ce nu-i place.

Urăşte să îi spună cineva: „Avem o problemă“. „Există 100 de feluri în care poţi să spui asta. De obicei, se dovedeşte că nu e nicio problemă, de fapt“, spune Rareş

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite