PORTRET/ Ioana Cătinean. Practică arte marţiale pe tabla de joc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana, programator de profesie, conduce o „tânără” asociaţie din Cluj care se ocupă de promovarea celui mai vechi joc de strategie din lume – Go-ul.

Jocul de Go este, practic, şi singurul tip de arte marţiale în care lupta se desfăşoară cu pietre. Mai exact, 763 de pietricele albe şi negre aşezate una câte una după un set de tehnici care au fost dezvoltate pe parcursul a 3.000 de ani. „Go-ul este un tip de arte marţiale. El făcea parte din antrenamentul luptătorilor în trecut. Totodată, era un joc al aristocraţilor, şahul fiind văzut, la acea vreme, mai degrabă ca un joc al maselor”, povesteşte Ioana Cătinean despre pasiunea ei.

A început să joace Go din întâmplare, în urmă cu cinci ani. „La început nu m-a atras. Mi s-a părut plictisitor. Pot să spun că este un lucru caracteristic go-ului. Ajunge să te cucerească pe măsură ce îl joci”, povesteşte ea. „Ideea de a naşte această asociaţie s-a născut pe internet. Am jucat într-o competiţie internaţională online, în care am observat un jucător român. Coincidenţa a făcut să fie chiar din Cluj. Ne-am întâlnit, am chemat şi alţi prieteni pasionaţi de acest joc şi am pus bazele asociaţiei «Sakata», numită astfel după un faimos jucător”, mai adaugă Ioana. O vreme „clubul” de Go a funcţionat în cadrul Centrului Cultural Japonez, dar, în curând, se va muta într-un sediu nou.

„Ne propunem să dezvoltăm şi un program de predare pentru copii, cu ajutorul Federaţiei Române de Go, la care suntem afiliaţi. Acest joc contribuie foarte mult în dezvoltarea unui copil, mai ales în ceea ce priveşte autocontrolul şi gândirea strategică. Pot să spun că lăcomia şi şmecheria în Go sunt întotdeauna fatale. Trebuie să înveţi când să ataci, când să te retragi şi cât”, mai spune Ioana. În prezent, asociaţia numără 15 membri din cei aproximativ 20 de jucători cu experienţă din Cluj.

Întrebări şi răspunsuri

Care este lucrul care te-a atras mai mult la Go?

Reflectă foarte mult starea de spirit a persoanei care îl joacă.

Ce greşeli fac începătorii?

Tind să atace de la bun început. Când, de fapt, în prima sa parte, dar şi în faze ulterioare, jocul este unul de negociere, de tatonare. Un profesionist mută întotdeauna cu respect faţă de adversar. Niciodată nu este foarte agresiv, sfidător la adresa celuilalt.

Ce-i place?

„La fel ca şi în celelalte artele marţiale, în Go totul depinde de echilibrul pe care îl găseşte cel care îl practică. Te învaţă să laşi de la tine, însă atât cât să nu devii vulnerabil. Trebuie să ştii cât şi când să ataci sau să te retragi”, spune Ioana. Totodată, o fascinează faptul că după atâtea mii de ani de când se joacă Go, încă se nasc noi tehnici, noi strategii. „Numărul de mutări care pot fi făcute este foarte mare. Încă nu s-a făcut un program care să reuşească să îl învingă pe cel mai bun jucător de Go din lume, deşi se fac progrese”, explică tânăra.

Ce nu îi place

Faptul că acest sport al minţii nu este suficient de popular. „Dacă tot ce vrei este divertismentul, cu siguranţă ocupaţiile tale sunt altele. Dacă îţi place să gândeşti, atunci îţi place Go”, recunoaşte Ioana.

Profil:

Data şi locul naşterii: 19 decembrie 1976, Huedin
Studii: Inginerie Economică, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
Locul de muncă: inginer software Nokia

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite