PORTRET/ George Eisikovits. A făcut rugbi, iar acum joacă fotbal american din plăcere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George este student la Poli, are 21 de ani şi până de curând a fost mezinul echipei de fotbal american Cluj Crusaders. Înainte să înceapă a practica acest sport “exotic” pentru România a fost rugbist de performanţă, la “U”.

Chiar dacă, la o primă vedere pare un dur, nu îşi ascunde pasiunea pentru dans. George joacă rugbi din copilărie, cam de pe la 12 ani. „Asta din cauza constituţiei. Am fost un copil robust, peste media colegilor mei de şcoală. Probabil acesta e motivul principal pentru care am început rugbiul”, spune el. Chiar dacă sportul cu balonul oval a fost şi a rămas prima lui pasiune, de ceva vreme practică fotbalul american la una dintre cele patru echipe din ţară.

La fel ca toţi coechipierii săi, George practică sportul din plăcere. Cheltuielile şi le acoperă singur. „Mă mai ajută şi părinţii, uneori când trebuie să facem deplasări. Deşi încerc să mă descurc singur. Lucrez”, spune studentul, care acum lucrează ca tehnician la o firmă de printing.

Costul echipamentelor începe de la 250 de euro, acesta fiind preţul pentru echipamentele standard. „Echipamentele sunt făcute în funcţie de poziţia pe care joci. Unii au nevoie de mai multă mobilitate, să alerge, să se strecoare. În apărare, în schimb, trebuie să fii mai blindat”, explică George.

Spune că în primul rând echipa Cluj Crusaders este ţinută împreună de prietenie, dar un rol foarte important îl are şi antrenorul, Rafael Ruiz. Totodată, politehnistul este de părere că sportul pe care îl practică se bazează foarte mult pe strategie şi tactică.

Joacă atât defensiv cât şi ofensiv

George joacă pe două posturi. „Lineback” şi „fullback”. Prima poziţie este una defensivă, în care rolul său este să observe pe unde încearcă să pătrundă „inamicul”, şi să pună presiune pe purtătorul balonului. În cealaltă poziţie rolul său este de a elibera drumul în faţa purtătorului de balon. „Primesc balonul de la quarterback şi înaintez cât pot pentru a câştiga distanţă”, explică George.

Nu doreşte să facă carieră din fotbalul american. Şcoala este o prioritate pentru George, însă practică acest sport din plăcere. „Este un sport frumos, ca mai toate sporturile, dar sper să crească în România, să ajung cândva să particip la o competiţie mare, internaţională. Cred că echipa va prinde renume şi va ajunge departe. Iar câtă vreme va exista, voi fi aproape de oamenii care o formează”, adaugă tânărul.

Cluj Crusaders, una dintre cele patru echipe din ţară

Echipa Cluj Crusaders este una dintre cele patru echipe de fotbal american din România care joacă în campionatul naţional. A luat naştere în 2007, la iniţiativa unor prieteni pasionaţi de acest sport. Au început să joace din plăcere, pe un teren de fotbal, sus pe Cetăţuie. „La început nu ştiam nici regulile, era o joacă mai mult de pase cu balonul oval. Ne uitam la meciuri din curiozitate”, spune Alexandru Bradea, unul dintre fondatorii echipei. În ţară există în prezent patru echipe de fotbal american: două echipe în Bucureşti (Predators şi Warriors), cea de la Cluj (Crusaders) şi una la Timişoara (Lions).



Întrebări şi răspunsuri

image

Cum ai început să joci fotbal american?

Prin intermediul unui prieten. M-a adus la unul dintre antrenamente, anul trecut. Iniţial nu mi s-a părut foarte interesant. Până l-am văzut pe viu. Apoi acest coleg s-a lăsat, dar pe mine m-a prins. De atunci joc.

Ai făcut şi rugbi înainte. Ai venit cu unele prejudecăţi?

Îmi e foarte greu să compar rugbiul cu fotbalul american. Chiar dacă amândouă se joacă cu mingea ovală, sunt două sporturi foarte diferite. Mi-am dat seama că fotbalul american este un sport care te provoacă atât psihic cât şi fizic. Chiar dacă la rugbi nu există apărători şi se presupune că ar fi contactul mai dur, în fotbalul american impactul este mult mai puternic.

Ce îţi place?

Îmi place spiritul de echipă, îmi place să am un lider puternic în care să pot să am încredere deplină, aşa cum este antrenorul nostru (Rafael Ruiz, n.r.). Îmi place salsa, am început dansurile acum patru luni. Îmi plac şi jocurile pe calculator, calculatoarele în general.

Ce nu îţi place?

În ceea ce priveşte fotbalul american, nu îmi place că sportul nu este promovat aşa cum merită şi că nu sunt bani pentru a-l practica la standarde mai înalte.

NĂSCUT. 13 ianuarie 1989, Cluj-Napoca
STUDII. Este în anul trei la Facultatea de Inginerie Electrică a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite