PORTRET/ Dorin Stanciu. A ajuns emblema Cetăţii Sighişoara (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toboşarul celei mai cunoscute cetăţi din ţară este masterand la Universitatea de Artă şi Design din Cluj, şcoală la care a mai făcut două specializări.

Din toamnă poate fi văzut şi în oraşul de pe Someş, nu doar în Cetatea Sighişoarei, unde de peste patru ani este toboşarul oficial al fortificaţiei. „Mă întorc cu drag, mai am un an de master la Universitatea de Arte şi Design”, ne-a spus Dorin Stanciu.

Este legat de Cluj pe plan educaţional, însă sufleteşte este lipit de Sighişoara, oraşul în care s-a născut şi în care în prezent este angajat al Primăriei. Bărbatul de 34 de ani este un personaj inedit în peisajul oraşului în care se află una din cele mai bine păstrate cetăţi din Europa de Sud-Est. Îmbrăcat în haine de epocă, el întâmpină turiştii în Cetatea Medievală şi le urează „bun venit“ în 56 de limbi.

Le-a învăţat repetându-le. „Am scris pronunţiile pe pe tobă, de unde le tot reciteam”, ne-a spus toboşarul. Cel mai cunoscut citat al său, care le rămâne turiştilor întipărit în minte, este „Am zis!”, pronunţat la sfârşitul fiecărui discurs ţinut în Cetate.

Toboşarul, marcă înregistrată

Bărbatul s-a înregistrat, la propriu, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, astfel încât vreme de zece ani nimeni nu mai poate folosi această titulatură. „Toboşarul cetăţii“ este acum nu doar un brand al Sighişoarei, ci şi o marcă înregistrată, în persoana lui Dorin Stanciu.
 „Ideea este de a toboşări în orice cetate din România, fiindcă nimeni, vreme de 10 ani, nu se mai poate numi «toboşarul cetăţii» în afară de mine“, a spus acesta. Cetăţile din România care au nevoie de un toboşar nu pot decât să „îl închirieze“ pe Dorin.

Dorin Stanciu este nu doar masterand şi toboşar, ci şi profesor de arte plastice. A absolvit, pe rând, Şcoala Populară de Arte din Târgu Mureş, unde a studiat actoria, iar apoi două secţii ale Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca.

Întrebare şi răspuns

Care e povestea toboşarului?

D.S.: Este o poveste istorică. Toboşarul era şi pompierul şi boacterul (paznicul - n.r.) oraşului, era cel care închidea Cetatea după lăsarea întunericului şi cel care o deschidea dimineaţa şi îi conducea pe străini prin Cetate.

Profil

S-a născut la 11 septembrie 1975 în Sighişoara
Studii: masterand Universitatea de Artă şi Design Cluj
Profesie: profesor de arte plastice
Stare civilă: căsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite