PORTRET/ Dan Cristian Ţandea
0Liderul sindical al crescătorilor de vaci. Este cel mai vechi crescător de animale privat din Asociaţia fermierilor crescători de bovine şi printre puţinii care au rezistat pe piaţă, din 1996 încoace, în ciuda tuturor obstacolelor.
Este şi preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România. De Dan Ţandea ştiu toţi fermierii din ţară, pentru că se luptă pentru drepturile sale, dar şi ale confraţilor din breaslă. Astfel că el s-a aflat printre organizatorii marşului şi mitingului fermierilor din Transilvania, Banat şi Moldova care a avut loc în această săptămână la Cluj. Deşi are o fermă de vaci, i-ar fi plăcut mai mult să crească doar oi.
De altfel, la gospodăria sa din Apahida, pe lângă cele 240 de vaci, are şi câteva sute de oi. Totul i se trage de la tatăl său care, deşi lucra şi la combinatul din Câmpia Turzii, avea şi turme de oi.“După colectivizare, doar doi turmaşi au mai rămas în Câmpia Turzii. Unul era tatăl meu. Avea 200 de oi, dar a renunţat pe parcurs”, îşi aduce aminte cu plăcere Dan Ţandea.
Fraţii săi, deşi au terminat licee industriale, i-au călcat pe urme, pentru foarte scurtă vreme. “Au lucrat cu mine aici, la fermă, chiar la început. Dar, între timp, au emigrat în Spania, unde nu au scăpat de zootehnie, pentru că au lucrat tot la oi. Acum sunt şoferi de tir”, spune Dan Ţandea despre familia sa.
O zi din viaţa unui văcar
Deşteptarea este la ora cinci şi jumătate dimineaţa. “Nu mai beau cafea de zece ani, aşa că fără să trezesc pe nimeni din casă plec la fermă”. Acolo ia parte la primul muls, după care ia şi micul dejun. Se pune pe muncă, până la ora 12. Face tot ce este nevoie de în fermă, de la măcinat cereale, strâns fân, curăţat grajul, şi face şi muncă de veterinar când este nevoie.
La ora 12, toţi cei nouă angajaţi ai fermei iau o pauză de masă de o oră. “Avem o bucătăreasă care are grijă de noi. Dar cum sunt obişnuit să fac de toate în fermă, dacă bucătăreasa lipseşte, muncesc şi în locul ei”, spune Dan Ţandea. Apoi reia munca la fermă, până la ora 20.30, când are loc mulsul de seară. Între timp mai întocmeşte hârtiile necesare fermei şi se mai ocupă de contabilitatea primară. Uneori, merge şi la negocieri pentru a-şi găsi cumpărători serioşi pentru laptele dat de vacile sale.
“Un singur lucru nu îmi prea place să fac: să repar tractoare”, mai spune fermierul. “Sunt obişnuit de mic să lucrez aşa. Nu ştiu ce-i ăla program de opt ore sau doar muncă de birou”, declară Dan Ţandea. El crede că fermierii îl ascultă ce are de spus şi l-au ales şef de sindicat tocmai pentru că este trup şi suflet pentru meserie şi pentru fermă.
Născut. 29 mai 1969, Turda
Studii. Colegiul de clinică şi farmacie veterinară, din cadrul USAMV
Familie. Căsătorit, doi copii
Ce-i place.
Agricultura. Aşa l-a ales “Comandantul suprem”, după cum îi place să spună. Vine dintr-o familie de industriaşi, iar el este singurul dintre fraţii săi care a făcut şi studii în domeniu, restul urmând licee industriale.
Ce nu-i place.
Spectacolul de la televizor, cum românii se hulesc unii pe alţii. Nu-i place nici pesimismul care învăluie toată România în această perioadă.
Întrebare şi răspuns
Ce aţi fi făcut altceva în viaţă, în afară de agricultură?
Nu mă văd făcând nimic altceva, chiar şi în aceste momente de criză, când toate, inclusiv zootehnia merge prost. Chiar şi dacă va trebui să mai renunţ la o parte din vaci, nu îmi voi schimba meseria şi ocupaţia.
Nu consideraţi că este o muncă foarte grea la fermă?
Dacă îţi place ce faci, nu ţi se pare greu. Chiar nu consider că este aşa de greu. Oricum, m-am obişnuit.