PORTRET/ Alin Minteuan. Cel mai tânăr antrenor din Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu are decât 34 de ani, dar este antrenorul principal al campioanei României. Alin Minteuan a reuşit să-şi apropie jucătorii şi a primit votul de încredere din partea conducerii.

Este un „ceferist“ convins, iar acest lucru a contat enorm în ochii patronului Arpad Paszkany. Revenit la clubul unde s-a lansat ca fotbalist, după un periplu de opt ani la alte echipe, Alin a stat în umbra mai multor antrenori care au pregătit de-a lungul timpului gruparea feroviară, iar acum a tras lozul câştigător. La finalul mai multor negocieri eşuate cu antrenorii străini pe care i-ar fi dorit pe banca tehnică, Arpad Paszkany a decis să numească pe această funcţie extrem de importantă un om din propria ogradă.

După trei etape în care a asigurat interimatul, Minteuan a fost confirmat oficial în funcţie şi are sarcina de a califica echipa în cupele europene, după o primă parte de campionat eşuată.

„Le mulţumesc domnilor Paszkany şi Mureşan pentru această onoare. Sunt foarte fericit că voi antrena echipa la care m-am lansat în fotbalul mare şi la care am crescut. Sper să avem un retur mai bun şi să ne atingem obiectivele propuse. Vom juca pentru titlu până la final “, a fost declaraţia antrenorului în momentul numirii.

10 ani în prima ligă

Minteuan a debutat în fotbal la CFR Cluj, în 1993. După patru sezoane în eşalonul secund cu gruparea din Gruia şi unul în Liga a III-a, mijlocaşul a trecut la rivala din oraş, Universitatea Cluj, debutând astfel în Divizia A.

La finele unicului sezon în care a avut „şapcă roşie“, contabilizând 31 de meciuri şi patru goluri, a plecat la Rapid. Nu a strălucit în Giuleşti, fiind folosit sporadic şi a ales tricoul Gloriei Bistriţa, după doar un tur de campionat. A jucat două sezoane şi jumătate pentru echipa lui Jean Pădureanu şi s-a transferat în Israel, la Hapoel Haifa, unde a rămas în următorii doi ani şi şase luni.

A fost nevoit să se retragă prematur

Revenit la Bistriţa în 2001pentru încă trei ani, a acceptat o nouă provocare în ţara pe care deja o cunoştea, de data aceasta semnând cu Hapoel Beer Sheva. 2005 a fost anul în care a revenit la CFR şi de atunci nu a mai plecat.

La 31 de ani o accidentare l-a forţat să se retragă din activitatea de jucător şi a început să cocheteze cu meseria de antrenor. „Am învăţat de la fiecare antrenor câte ceva. E o meserie frumoasă, dar grea, şi e important să o faci cu pasiune. Sunt foarte apropiat de băieţi, pentru că diferenţa de vârstă nu este mare. Mă simt respectat şi le cer seriozitate la antrenament. CFR are jucători foarte buni, în care am mare încredere“, spune cel mai tânăr tehnician din prima ligă.
Odată trecut peste perioada de interimat, Alin Minteuan va debuta ca principal în noua sa meserie în partidele amicale pe care „vişiniii“le vor disputa în cele două cantonamente din Turcia.

PROFIL

Născut: 12.11.1976, Cluj-Napoca
Familie: Căsătorit, are un băiat şi o fetiţă
Performanţe: Campion cu CFR ca jucător în 2008, locul III cu Hapoel Haifa şi Gloria Bistriţa

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Sincer, mai crezi în şansele CFR-ului la titlu?

A.M.: „Sigur că da. Atâta timp cât mai există şanse matematice, ne vom bate pentru ele. Ştim cu toţii că diferenţa de zece puncte faţă de lider este foarte mare, dar nu imposibil de remontat. Miracole s-au văzut, acum nu ne rămâne decât să tratăm fiecare meci cu maximă seriozitate şi să adunăm cât mai multe puncte”.

Ţi-e frică de vreunul dintre meciurile din retur?

A.M.: „Frică în niciun caz, dar toate meciurile sunt foarte grele, s-a văzut asta şi în retur. Campionatul s-a echilibrat mult în ultimii ani, nu mai sunt echipe mici”

CE-I PLACE

„Îmi plac oamenii profesionişti. Familia este cea mai importantă pentru mine, îmi petrec timpul cu soţia şi copiii“, spune antrenorul

CE NU-I PLACE

„Nu tolerez indisciplina şi alte activităţi decât fotbalul.Toată viaţa m-am ghidat după principiul că în fotbal te păcăleşti pe tine însuţi dacă nu dai 100%“, mărturiseşte antrenorul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite