PORTRET/ Sebastian Hosu. A lăsat oraşul pentru a se muta la munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Hosu
Sebastian Hosu

A ajuns să costruiască o cabană turistică în Apuseni, după ce a lucrat ca manager în Craiova, iar apoi a emigrat în Canada. S-a căsătorit în Craiova, a emigrat în Canada, însă a revenit acasă, pentru a construi cea mai apreciată cabană din Apusenii clujeni.

Pe scurt, astfel ar suna povestea lui Sebastian Hosu, în vârstă de 32 de ani, născut la Cluj-Napoca însă stabilit, acum, în mijlocul comunei Mărişel, unde a realizat alături de soţia sa o cabană de lux, din fonduri europene.

Format în facultate

Tânărul a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, după care a început să lucreze în domeniu.

A fost o perioadă provocatoare, atât din punct de vedere profesional, cât şi personal pentru Sebastian, care s-a mutat din Cluj în Craiova şi şi-a lăsat în urmă familia, prietenii, oraşul natal. „Programul era foarte încărcat, dar recompensele erau pe măsură, atât financiare, cât şi ca dezvoltare personală.

Amândoi (el şi soţia sa - n.r.) lucram ca reprezentanţi de vânzări“, povesteşte Sebastian. A fost manager în domeniul internetului, la RDS, după care s-a mutat pe un post asemănător la multinaţionala Procter & Gamble. Ambele slujbe le-a avut în Craiova, unde s-a mutat pentru a-l ocupa pe primul.
Aici a cunoscut-o pe soţia sa, Ela Atanasiu, alături de care, în 2006, aveau să demareze construirea Cabanei Moţilor de la Mărişel. Toate acestea după ce s-au întors din Canada, unde au locuit un an.

Familia Hosu a început afacerea fără să-şi imagineze că va ajunge să aibă turişti din toate colţurile lumii. În 2009 au deschis uşile primilor clienţi şi tot de atunci s-au mutat şi ei definitiv acolo, în munţi.

Pe Sebastian l-a format asociaţia globală AIESEC, fiind unul din membri fondatori ai acesteia la Cluj, în ceea ce priveşte antreprenoriatul, curajul şi entuziasmul de care a dat dovadă până acum.

O altă viaţă

Tinerii au luat viaţa de la capăt în munţi şi trăiesc din veniturile obţinute de la turiştii care se cazează în cabana de lux, dar şi din proiecte personale, pe internet, lucru care le permite să lucreze de la distanţă. Sebastian este cel care le povesteşte turiştilor despre istoria zonei.

De când s-a mutat aici, spune că e mult mai relaxat, mănâncă mai sănătos şi, de asemenea, cheltuie mult mai puţin. „Singurul stres e lipsa timpului. Aici e oboseală fizică, dar când te pui să dormi, dormi zâmbind“, povesteşte Sebastian. „De când suntem aici avem parte de mai mulţi prieteni, deoarece avem când să îi vedem. Ei vin la noi“, adaugă acesta.

întrebări şi răspunsuri

De ce aţi plecat iniţial în Canada?

Lucrurile păreau că merg foarte bine la început, dar ne doream altceva. Să trăim într-o ţară în care sistemul să funcţioneze în interesul cetăţeanului, în care statul să facă ceea ce trebuie cu impozitele plătite de contribuabili.

Cine s-a ocupat de amenajarea cabanei?

Tot noi. Lucrând şi în acest domeniu, mergeam la conferinţe, inaugurări, la tot felul de evenimente şi, practic, ştiam ce să alegem atunci când a venit vorba de amenajarea cabanei.

Ce-i place

„Turismul e un domeniu de activitate minunat, în care livrezi bună dispoziţie, iar ceea ce avem noi e o bună afacere de familie, în care munceşti de acasă“, povesteşte Sebastian.

Ce nu-i place

Lipsa personalului calificat în zonă şi faptul că turismul nu e o prioritate pentru autorităţile locale sunt principalele elemente care nu îl satisfac pe Sebastian. De asemenea, spune el, infrastructura turistică e slab dezvoltată.


S-a născut la 22 iunie 1978 în Cluj-Napoca

Profesie: antreprenor

Studii: Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, UBB Cluj

Stare civilă: căsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite