PORTRET: Nicolae Horaţiu Pop îi învaţă pe clujeni să alerge prin apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Horaţiu Pop
Nicolae Horaţiu Pop

Profesorul de înot îi ajută pe clujenii supraponderali să scape de kilogramele în plus cu ajutorul aquajogging-ului, care spre deosebire de alergare nu afectează articulaţiile. 

Nicolae Pop iubeşte sportul încă de la cea mai fragedă vârstă. A practicat la nivel profesionist diferite sporturi, de la gimnastică, judo, haltere, taekwando şi până la înot şi polo. După asbolvirea studiilor de licenţă şi master la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS) din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ (UBB) Cluj, tânărul sportiv a rămas la instituţia de învăţământ care l-a format, pentru a-i iniţia şi perfecţiona pe studenţii clujeni în „tainele“ înotului.

Promovează un alt tip de sport

Alături de studenţi, profesorul îi învaţă să înoate şi pe clujenii trecuţi de prima tinereţe, dar şi pe cei care suferă de supraponderabilitate. Odată cu deschiderea Complexului de Nataţie „Universitas“ din Parcul Iuliu Haţieganu, Nicolae Pop a implimentat, în premieră, pentru Cluj aquajogging-ul.

„Acest sport este, practic, un mod de a folosi apa pentru a alerga în ea. Se adresează persoanelor supraponderale cărora nu le este indicat să alerge pe uscat pentru a slăbi. În timp ce aleargă, unii dintre ei pot suferi probleme la articulaţii“, explică Nicolae Pop.

Aquajogging-ul preluat din Occident, în opinia profesorului, reprezintă o alternativă la metodele clasice de a slăbi şi una care presupune mult mai puţine riscuri. „O şedinţă dureză 45-60 de minute. Oamenii practică diferite tipuri de alergare în apă fiind legaţi cu o centură specială. E ca şi cum ai alerga normal, însă depunând un efort mai mic. După fiecare şedinţă se creează o stare generală de bine. Suntem la început. Încă nu pot spune că efectul de pierdere în greutate se vede foarte bine, însă oamenii susţin că se simte“, povesteşte înotătorul clujean.

„Elevii“ sunt împărţiţi pe grupe

Persoanele care se înscriu la cursurile de aquajogging sunt repartizate în diferite grupe cu care antrenorul lucrează individual. Pentru 10 şediţe a câte o oră, taxa percepută de universitate este de 250 de lei. „În străinătate, tot ce înseamnă activitate pe uscat, se poate face acum şi în apă. Noi însă suntem la început. Alături de scăderea în greutate, persoanele supraponderale au ocazia, în acest fel, să-şi găsească grupuri noi de oameni pentru a interacţiona“, a încheiat Nicolae Pop.

Ce-i place
Îmi place să ajut oamenii. "Sunt şi voluntar SMURD, motiv pentru care consider că îmi pot duce la îndeplinire această satisfacţie", spune el.

Ce nu-i place
Lipsa parolismului şi a corectitudinii. "De obicei nu te poţi baza pe oamenii parolişti care, din păcate, sunt tot mai mulţi în ziua de astăzi", mai adaugă antrenorul.

Întrebări şi răspunsuri:

R.: De ce le recomandaţi clujenilor să practice aquajogging-ul?
N.P.: În primul rând îşi protejează articulaţiile, această practică fiind mai puţin periculoasă decât alergatul pe uscat. E un mod de a scăpa de kilogramele în plus şi de relaxare.

R.: Ce înseamnă înotul pentru dumneavoastră?
N.P.: E un sport complex şi diferit de oricare altul. E util pentru că e posibil pe parcursul vieţii să fii nevoit să foloseşti aptitudinile învăţate şi te menţine în formă. De asemenea, îţi dă posibilitatea să cunoşti altfel de oameni.

PROFIL:

NĂSCUT: 21.04.1976, Cluj-Napoca
STUDII: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS) din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ (UBB) Cluj
FAMILIE: căsătorit, un copil

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite