PORTRET/ Kolozsi Tibor. Meşterul care restaurează simbolul Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kolozsi Tibor
Kolozsi Tibor

De profesie sculptor, clujeanul este cel care reabilitează statuia lui Matia Corvin din centrul municipiului, aflată în plin proces de restaurare.

Nu a visat niciodată că va restaura statuia-emblemă a Clujului, dar acum, la 45 de ani, meşterul lucrează la unul dintre cele mai mari proiecte din centrul oraşului. Întâmplarea face ca numele pe care meşterul îl poartă, Kolozsi, să vină de la Kolozsvar, numele municipiului Cluj-Napoca în maghiară.

„E o provocare”

Pentru Kolozsi Tibor, restaurarea statuii ecvestre din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca nu e doar o onoare, ci şi o provocare. „E o provocare să lucrez la o asemenea statuie. Am lucrat şi la minus zece grade, şi la plus 30. Am început lucrul din luna octombrie a anului trecut. Am schimbat peste o mie de şuruburi ruginite şi totul se curăţă manual, cu abrazive fine”, ne-a detaliat acesta. „Mi-am mai pierdut din entuziasmul de a lucra la statuie, după atâta lucru în soare”, a spus meşterul zâmbind.

Pe de altă parte, el împreună cu echipa sa lucrează şi la restaurarea statuetelor din jurul celei ecvestre. „Am reuşit să vedem cum arată înăuntru şi am decis că e nevoie şi de recondiţionarea acestor statuete. Cercetările s-au făcut cu camere periscopice, dându-ne seama că armătura şi şuruburile erau compromise”, a adăugat Tibor. Meşterul a dat asigurări că la toamnă, atunci când lucrarea va fi terminată, statuile vor arăta ca noi, „sănătoase”.

Sculptor de meserie

Artistul, născut în localitatea Gheorgheni din judeţul Harghita, s-a mutat la Cluj-Napoca la începutul anilor '90, pentru a urma cursurile Universităţii de Artă şi Design. Şi-a întemeiat o familie aici şi a participat la numeroase expoziţii, unde erau afişate lucrările sale. Cu timpul a creat lucrări la Salonta, iar busturile realizate de el pot fi regăsite în Cluj-Napoca, la Satu Mare şi chiar în oraşul ungar Pecs, Capitala Culturală Europeană 2010.

Întrebat dacă ar crea de la zero statuia lui Matia Corvin, artistul a spus că nu ar face una, deoarece nu ar mai avea ocazia. „În ziua de azi nu se mai cere aşa ceva. Nu s-ar mai da bani pentru aşa ceva dacă nu ar interveni unele motive politice sau istorice”, crede acesta.

Statuia ecvestră, mai mare decât ar fi trebuit

Meşterul Kolozsi Tibor ne-a dezvăluit că statuia-emblemă a oraşului este mai mare decât una standard. „De obicei o statuie se realizează pe o scară de 1 per 1,5. În cazul acestei statui, sculptorul a cerut să se realizeze pe o scară de 1 per 2, deoarece în faţa unei catedrale atât de mari (Catedrala Sf. Mihail, n.r.), statuia se pierdea în decor, astfel încât a trebuit să fie făcută mai mare”, ne-a explicat acesta.

întrebări şi răspunsuri

Care a fost cea mai mare provocare de până acum în ce priveşte restaurarea statuilor?

A trebuit să schimbă zeci de şuruburi, deoarece statuile sunt realizate din plăci. Unele şuruburi au trebuit tăiate, deoarece au fost înţepenite.
Ce urmează?

Zilele următoare vom galvaniza piesele de armătură pe care le-am montat.

Profil

S-a născut în 1965 în Gheorgheni, judeţul Harghita

Studii: Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca

Profesie: sculptor

Stare civilă: căsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite