PORTRET: Ana-Elena Crişan şi-a făcut singură inelul de logodnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana-Elena Crişan
Ana-Elena Crişan

Realizează manual bijuterii din argint, ceea ce o califică pentru statutul de „bijutier“, în sensul vechi al cuvântului. A fost telefonistă, dar şi profesoară de desen. A predat timp de cinci ani, după care s-a dedicat integral pasiunii pentru bijuterii.

După terminarea facultăţii, a început să realizeze, manual, bijuterii din alamă şi cupru. În 2007 a trecut şi la folosirea de metale preţioase. A ales argintul, care îi place cum se lasă modelat de mânile sale. Din argintul-praf pe care îl cumpără de la centrele de valorifocare a materialelor reciclabile, tânăra îşi începe munca migăloasă de a relaiza micile opere de artă: bijuteriile unicat marca Elena Crişan.

Din mâinile ei, ca din cele ale unui demiurg, ies păsări, frunze stilizate, flori, cruciuliţe, amulete. Se inspiră din natură, dar şi din obiectele frumoase din jurul ei. De exemplu, dacă vede pe stradă vreo balustradă din fier forjat modelată interesant, Elena o analizează, o fotografiază şi o valorifică la modelarea vreunui inel sau la o pereche de cercei. „Noroc cu cei care păstrează şi apreciază astfel de elemente“, spune clujeanca despre balustradele frumoase din oraş.

Elena prelucrează singură metalul, îl transformă în tablă, apoi în sârmă, face designul bijuteriei, îşi alege pietrele pe care doreşte să le foloseasacă, apoi asamblează piesele, toatel elementele unei bijuterii. La final, le şi şlefuieşte, aşa cum făceau şi bijutierii din vechime.

Are mulţi clienţi tineri, care o găsesc pe la târgurile de profil sau pe internet, unde are o pagină cu creaţiile sale unice. Pentru că în perioada Căciunului, de 1 şi 8 Martie sau de Sfântul Valentin primea multe comenzi pentru inele de logodnă, s-a gândit să îşi facă o întreagă colecţie de astfel de bijuterii. „Primul inel de acest fel pe care l-am făcut mi-a plăcut atât de mult, încât am spus că acesta va fi inelul meu de logodnă“, spune Elena.

Iar prietenul ei s-a conformat şi la momentul potrivit i-a oferit chiar inelul realizat de ea. A realizat până acum sute de bijuterii din argint, iar acum conchetează şi cu aurul, dar tot în combinaţie cu argintul. Atunci când pune preţ pe o bijuterie realizată de ea, Elena nu se uită la cantitatea de metal preţios folosită, ci la cât de elaborat este modelul, câtă migală a trebuit la realizarea lui.

Tânăra spune că pe ea nu a afectat-o criza, pentru că are, de la an la an, tot mai mulţi  clienţi o caută şi îi dau comenzi. Face bjuterii nu doar pentru doamne şi domnişoare. Pentru bărbaţi a realizat butoni cu safire, pandantive, dar şi ace de cravate, dar şi insigne. Elena spune că se poartă acum şi broşele, iar preferatele ei sunt cele în formă de bufniţa.

Profil.
Născută. 3 octombrie 1981, Cluj-Napoca
Studii. Liceul de Arte Plastice, clasa de ceramică
Universitatea de Artă şi Design, secţia de sculptură
Familie. Necăsătorită 

Ce-i place.
Pentru că îi place înotul, încearcă să îşi facă timp pentru acest sport. Merge zilnic la bazinul din Parcul Babeş. Îi mai place să facă jogging, dar şi să stea la o cafea cu prietenii. Îi mai place să se uite în jur, să îşi găsească surse de inspiraţie pentru bijuteriile sale.

Ce nu-i place.

Nu ar purta niciodată bijiuterii din materiale comune sau din imitaţii. Urăşte kitsch-ul, „chiezăriile“ şi plasticul. Pentru că apreciază şi evaluează într-un mod diferit decât „profanii“ bijuteriile, cunoscuţii se şi feresc să îi facă astfel de cadouri.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cea mai scumpă bijuterie realizată de tine?
A fost o brăţară care a costat 600 de lei. Nu dimensiunea contează, ci mai degrabă cât de migăloasă e munca. Bijuteriile de dimensiuni mici sunt mai laborioase. Se întâmplă să lucrez şi 12 ore pe zi la realizarea bijuteriilor.

Realizezi doar bijuterii unicat?
În general, toată lumea îşi doreşte să poate bijuterii făcute special pentru ei, pe care nu le mai are nimeni. Fac şi pandantive în serie, cum ar fi cele în formă de pui sau fulgi de nea.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite