Cluj: PORTRET - Ioan Toşa, muzeograful clujean cu propria istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: PORTRET - Ioan Toşa, muzeograful clujean cu propria istorie
Cluj: PORTRET - Ioan Toşa, muzeograful clujean cu propria istorie

Lucrează la Muzeul Etnografic al Transilvaniei de peste 42 de ani, unde acum este şef de secţie. Săptămâna trecută i-a  prezentat muzeul chiar Regelui Mihai. 

PROFIL
Născut: 27 iulie 1942, comuna Nădăşel
Studii: Şcoala Tehnică Financiară, Facultatea de Istorie
Stare civilă: necăsătorit

A păşit pentru prima oară în Muzeul Etnografic al Transilvaniei în 1960, când era în clasa a XI-a. Era cu colegii la un studio foto de pe strada Memorandumului şi s-a gândit că o vizită la muzeu va face timpul de aşteptare să treacă mai repede.
Pentru că n-a intrat din prima încercare la Facultatea de Istorie şi nu a vrut să meargă în armată, Ioan Toşa a 1urmat şi o şcoală tehnică financiară, de unde a primit o diplomă de contabil. După absolvirea acesteia, a reuşit să intre şi la Facultatea de Istorie.

Aproape de Muzeul de la Ciucea

La terminarea Facultăţii, a avut noroc cu a două repartiţie de 20 de posturi pentru cei care au absolvit secţia de Istoria Artei. Pentru acest lucru, atunci a fost nevoie de intervenţia de intervenţia academicianului Virgil Vătăşanu.
Cum a ajuns să lucreze la Muzeul Etnografic a fost o adevărată aventură, mai ales după ce la repartiţie a primit un post la Muzeul din Suceava. Acolo trebuia să se prezinte la 1 septembrie 1967. Conştient că nu va putea pleca atât de departe de Cluj, a mers la Muzeul din Ciucea, la soţia lui Octavian Goga.
Aceasta a fost de acord să-l angajeze de la 1 august, deşi nu avea post. Deşi nu era încă angajat, a şi primit prima sarcină: o listă cu ziare de la bibliotecă, de unde trebuia să conspecteze mai multe articole politice ale lui Octavian Goga.

O ofertă de nerefuzat

Când a făcut acolo a doua vizită, s-a întânit cu muzeograful Viorica Pascu, care era şi soţia rectorului Unversităţii din Cluj-Napoca, Ștefan Pascu. La o săptămână după discuţia cu muzeograful Muzeului Etnografic, a primit acasă un telefon să se prezinte la sediu.

A avut surpriza să i se ofere un post aici, pe care l-a putut ocupa doar după insistenţe mari la Comitetul de Stat pentru Cultură şi Artă de la Bucureşti, de unde i s-a repetat la nesfârşit că trebuie să meargă la postul repartizat, în Suceava, de unde la sfârşitul lunii august i s-a respins negarea. De la 1 septembrie 1967 lucrează la aceeaşi muzeu, promovând treptat, de la îndrumător la şef de secţie, astăzi fiind responsabil de Parcul Romulus Vuia de pe str. Tăietura Turcului.

Vizita regală

Săptămâna trecută a avut plăcuta sarcină de a-i prezenta muzeul Regelui Mihai I, care s-a aflat pentru două zile la Cluj. „Şi eu am avut emoţii când a venit Regele. Pentru că muzeul a fost înfiinţat de bunicul Regelui Mihai, Ferdinand. În 1937, Regele Carol al II-lea a vizitat muzeul în clădirea din Parcul Central. Deci Regele Mihai a fost al doilea Rege care a vizitat muzeul”, spune Ioan Toşa.


Ce-i place
„Îmi place să mă plimb prin aer liber, unde e cât se poate de linişte”, spune Ioan Toşa, pentru care o plimbare în natură îi aduce aminte de copilăria fericită pe care a avut-o la Nădăşel. Muzeografului îi place şi apicultura.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac discuţiile în contradictoriu, certurile fără rost. De asemenea, nu-mi place modalitatea în care unii şi-au schimbat mentalitatea în ultimii ani. Asta are numai urmări negative”, spune Ioan Toşa.

Pregătiţi ceva nou la Parcul Romulus Vuia ?
Avem o firmă care va pune la dispoziţia vizitatorilor o calească pentru plimbări cu caii. Nu ştim sigur când vor începe plimbările, dar încercăm să aducem şi o caleaşcă şi o sanie. Va fi frumos şi sperăm să atragă cât mai mulţi vizitatori.

Ce impresie a avut Regele Mihai I după vizita de la muzeu ?
Am rămas surprins de modestia Majestăţii Sale şi de vigoarea lui. Totuşi, la 88 de ani... Pe de altă parte, am rămas surprins de interesul cu care a privit şi cu care a ascultat explicaţiile. La sfârşit a spus că muzeul nostru este mai frumos şi mai interesant decât muzeul din Bucureşti, dar nu a spus care.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite