Cluj: PORTRET Cristian Cordoş a expus sârmă la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: PORTRET Cristian Cordoş a expus sârmă la Paris
Cluj: PORTRET Cristian Cordoş a expus sârmă la Paris

Clujeanul Cristian Cordoş şi-a dezvoltat un concept artistic original, prin care creează obiecte decorative exclusiv din sârmă. Recent, el şi-a expus lucrările în cadrul celebrului Centru Pompidou din Paris.

PROFIL
Data şi locul naşterii: 5.12.1979, la Cluj-Napoca
Educaţie: Anul II în cadrul Şcolii Populare de Artă, secţia design interior; studii superioare în administraţie publică
Familie: necăsătorit

Tânărul artist Cristian Cordoş este bar-manager al cafenelei din cadrul Galeriilor Fortuna. Spune că aceasta este meseria lui de bază, deoarece, un tânăr artist, nu poate trăi, cel puţin în România, din arta pe care o face. În timpul lui liber, însă, creează obiecte decorative, precum lămpi, diferite tipuri de suporturi, copaci ornamentali, inele pentru eşarfe decorative etc. El şi-a dezvoltat în acest sens un concept 100%  artizanal, intitulat „Studio cinci”, prin care creează obiecte de design interior exclusiv din sârmă.

Creaţiile lui se încadrează în curentul artistic minimalist, caracterizat prin simplitate, uşurinţă de asortare, care se potrivesc locuinţelor care nu sunt supra-mobilate şi la preţuri accesibile .

Obiecte decorate din zeci de kilograme de sârmă
Toate produsele pe care le foloseşte pentru obiectele pe care le creează sunt 100% eco, fără să utilizeze nicio sursă alternativă de energie. „Inedit în ceea ce priveşte tehnica pe care o folosesc, e faptul că pornesc de la un capăt la altul, fără să rup sârma, fără lipituri, folosind doar presiunea”, a explicat tânărul.

A creat până acum câteva mii de astfel de obiecte, din peste 50 de kilograme de sârmă. „E un material extrem de pretenţios, cu care se jonglează greu, însă avantajul este că e ieftin. Încerc să îmbin, cât pot de bine, partea conceptuală cu cea artistică”, spune Cristian Cordoş.

Are lucrări expuse la Centrul Pompidou
În luna iulie, clujeanul a expus două din lucrările lui în cadrul Centrului Pompidou din Paris, unul din cele mai importante centre expoziţionale de artă modernă din lume.

Expoziţia a renunit peste 70 de artişti din toată lumea, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la primele expoziţii în sârmă şi metal din cadrul centrului. Lucrările lui Cristian Cordoş vor rămâne la Centrul Naţional de Artă şi Cultură Georges Pompidou până în luna septembrie. „E o recunoaştere a faptului că şi Europa de Est a ajuns la un nivel de creaţie apreciat în Occident, pentru că majoritatea suntem priviţi cu un ochi circumspect”, este de părere artistul.

A cules 120 de cocktailuri din toată lumea
Clujeanul este şi un pasionat de tot ce înseamnă cafenele, participând la câteva workshopuri în cafenele de renume din Paris. În acest sens, el a publicat şi un ghid de 50 de pagini, „Bartender`s secret”, în care a introdus 120 de reţete de cocktailuri din toate zonele lumii, multe din acestea fiind culese chiar de el.

El a spus că a pus în aplicare până acum majoritatea reţetelor introduse în ghidul lui, mai puţin cele ale căror ingredinete nu sunt comercializate în România, precum un piure de ciocolată, produs în România şi care costă 50 de dolari, pentru doar 100 de grame.

Ce-i place:
„Îmi place foarte mult să ascult muzică minimal, dar îmi plac, de asemenea, excursiile. Sunt un mare amator al spectacolului stradal şi îmi place să observ lumea. Din toate locurile, care sunt multe la număr, pe care le-am vizitat, cel mai mult m-a impresionat Parisul, pentru tot ce înseamnă boem şi istoric şi Miami, pentru distacţiile de care poţi avea parte”, a explicat Cristian.

Ce nu-i place:
„Nu-mi plac mijloacele de transport în comun din Cluj. Urăsc să merg, de pildă, cu tramvaiul în oraş, pentru că sunt de început de secol. N-ai zice că eşti în secolul XXI”, spune artistul.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite