Cluj: PORTRET Vlad Cozma, pilot de la vârsta de cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: PORTRET Vlad Cozma, pilot de la vârsta de cinci ani
Cluj: PORTRET Vlad Cozma, pilot de la vârsta de cinci ani

Clujeanul Vlad Cozma este unul dintre cei mai talentaţi tineri piloţi de raliuri. Proaspătul campion naţional la juniori este pasionat de maşini de la vârsta de cinci ani

Fără să aibă mari campioni în familie sau să fie îndrumat de cineva, clujeanul considerând că este vorba de „o greşeală genetică”, Vlad Cozma a reuşit o performanţă extraordinară în sporturile cu motor. Atras de mic de maşini, la vârsta de numai opt ani a auzit că la Palatul Copiilor se poate înscrie la karting şi nu a ezitat să o facă. „Vârsta minimă de înscriere era de zece ani, iar eu îi tot îmbârligam pe profi, spunându-le că am vârsta necesară, deşi eu nu aveam decât opt ani. În cele din urmă au acceptat să mă ia şi timp de zece ani  am făcut asta. Eram extrem de bucuros când m-am urcat pentru prima oară la volan.

La 14 ani am condus prima maşină adevărată, o Dacie bineînţeles şi toţi erau surprinşi de modul cum conduceam”, îşi aminteşte acesta începuturile în motorsport. De două ori campion municipal şi apoi judeţean la karting, Cozma şi-a dorit foarte mult să devină pilot de raliuri. La 18 ani şi două zile şi-a luat permisul de conducere, iar ca premiu pentru absolvirea Bacalaureatului, părinţii i-au închiriat o maşină de raliuri. La volanul bolidului lui Valentin Porcişteanu, Cozma a participat la o cursă de viteză pe traseu montan, iar conform spuselor sale „febra pentru raliuri a devenit incurabilă”.

A realizat mai mult decât şi-a propus


În anul 2005, a participat la ultima etapă de WTM, desfăşurată la Râşnov, iar la începutul lui 2006, a participat ca şi copilot. Şansa lui Cozma s-a numit Marco Tempestini, pilot care a organizat concursul „Tânăra Speranţă”, unde s-a clasat pe locul secund. Italianul venit în România tot pentru o carieră în raliuri a văzut că Vlad poate deveni un pilot mare şi i-a promis sprijin financiar pentru un an în Rally Sprint. Alegerea lui Tempestini a fost răsplătită cu un titlu naţional la debutanţi, iar în clasamentul general a terminat pe locul doi, după celebrul Titi Aur. „În 2008 urma pasul firesc şi anume participarea în Campionatul Naţional de Raliuri. Cu un obiectiv clar, un loc pe podium la Cupa Dacia Logan, la jumătatea drumului ne-am trezit că ne putem bate pentru titlu.

Din păcate în ultima cursă, la Cluj, am fost nevoiţi să abandonăm şi am pierdut titlul la un punct. Anul acesta am câştigat titlul şi mă bucur foarte mult”, declară tânărul în vârstă de 23 de ani. Extrem de modest, acesta recunoaşte că a avut şi noroc în realizarea acestei performanţe: „Dacă Lucian Gârbacea jr. nu s-ar fi retras din cauza unor probleme familiale, nu cred că eu şi copilotul meu, Florin Dorca, am fi luat acest trofeu. Pentru anul viitor, avem şi alte planuri, vrem să participăm la nişte etape şi în afară, dar deocamdată nu avem bugetul necesar. Sper să reuşim până la urmă”.

PROFIL
Născut: 10 mai 1986, Cluj-Napoca
Studii: Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, student al Facultăţii de autovehicule rutiere
Familie: Necăsătorit

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
-Cum e să concurezi împotriva unor piloţi celebri din România?
-Nici acum nu-mi vine să cred că mă lupt uneori de la egal la egal cu ei. Când eram mic, toţi erau idolii mei. Am nebunia tinereţii, ceea ce mă ajută de multe ori. Pe Marişca nu cred că aş putea să-l bat.

-Ce sume investeşti pentru un an în Campionatul Naţional?
-Depinde ce maşină vrei să ai şi ce îţi propui. Pentru mine, 50.000 de euro pe sezon sunt suficienţi, dar e greu să faci rost şi de banii aceştia. M-au ajutat până acum familia şi sponsorii, sper să să descurc şi în viitor.

CE-I PLACE
„Schiez forte mult. Mai demult, când eram copil, mergeam cu bicicleta de dealuri, dar acum, având curse cel puţin o dată pe lună, nu-mi permit accidentări. Trebuie să am grijă, să mă feresc de ghinioane”

CE NU-I PLACE
„Visul oricărui pilot este să participe în Campionatul Mondial de Raliuri, dar din păcate e aproape imposibil. Nu-mi place că nu m-am născut finlandez, să am şanse. Aşa sunt român şi mă lupt din răsputeri pentru a-mi îndeplini visul”.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite