Cluj: PORTRET Mishu Călian cântă cu "viteza sângelui" (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: PORTRET Mishu Călian cântă cu "viteza sângelui" (VIDEO)
Cluj: PORTRET Mishu Călian cântă cu "viteza sângelui" (VIDEO)

Artistul este finalist al competiţiei „Battle of songs”, după ce, în urmă cu o săptămână, a câştigat titulatura de „Best Progressive Band”.  

Muzician până în sânge, Mishu Călian adoarme şi se trezeşte cu chitara alături. Prima pe care a avut-o a furat-o de la o mătuşă, cu riscul să fie mustrat. Nu avea cu ce să exerseze la Clubul Copiilor, unde a învăţat noţiunile de bază ale instrumentului.

De atunci, a fost un veşnic autodidact. Cu urcuşuri şi coborâşuri, la fel ca în viaţă. Prima palmă primită din partea „sistemului” de promovare a artiştilor români l-a pus pe tuşă timp de patru ani. „Era prin 2.000, şi eram foarte dezamăgit de imposibilitatea de a te afirma”, îşi aminteşte Mishu Călian. A fost de-ajuns, însă, să regăsească într-un magazin de instrumente muzicale o clapă pe care şi-o dorea de mulţi ani, şi aşa s-a reapucat de cântat, în 2004. Prima experienţă „de trupă” a avut-o cu „Exclusiv”, după care au urmat serile solo de folk în Autograf.

Folkul, rampa de lansare

Mishu Călian cântă de la 14 ani, când a învăţat primele trei acorduri de la un prieten. Acum, tânărul urmează Academia de Muzică, şi între timp se ocupă de proiectele muzicale proprii. Folkul a fost pentru artist o rampă de lansare, deoarece a avut ocazia să depăşească frontierele provincialismului local şi a acelui folk „învechit“, ascultat de acelaşi public cincizecist. „Când am început să particip la festivaluri de folc, am fost surprins să descopăr oameni cu adevărat talentaţi, şi din rândul tinerilor, dar şi din generaţii mai vechi, care nu sunt neapărat scoşi în faţă”, spune clujeanul. Aşa s-a trezit, peste noapte, îndrăgostit de competiţiile de folk din ţară, dar şi cu câteva premii şi  trofee în palmares. Cea mai proaspătă nominalizare este cea pentru categoria „Cel mai bun tânăr artist“ la Premiile Forever Folk 2009.

Cover alternativ cu "Trupa de Acoperire"

În prezent, artistul îşi împarte viaţa între un loc de muncă la o firmă de soft, festivalurile de folk, şi serile de cover alternativ  cu „Trupa de Acoperire”. Cu ei, a cântat toată vara, în fiecare joi seara, în cluburile şi cafenelele din oraş. De o săptămână, palmaresul lui Mishu Călian s-a îmbogăţit cu Best Progressive Band, la la finalul Global Battle of the Bands Romania 2009, împreună cu Tudor Bădescu (BAS), Richard Bordea (chitară solo), şi Sorin Zamfir (tobe).
De asemenea, cea mai nouă piesă a artistului, intitulată „Viteza sângelui meu“, a fost votată şi a intrat în finala „Battle of Songs”, competiţie la care participă, printre alţii, şi Elena Gheorghe, ce a reprezentat anul acesta ţara noastră la Eurovision.

Ce-i place. „Îmi place muzica, restul sunt prea departe de mine. Dacă aş putea, aş cânta de dimineaţa până seara. De asemenea, îmi place casa cu zâmbet pe acoperiş de pe Bulevardul Eroilor”.

Ce nu-i place. „Şoferii care parchează pe pistele de biciclete. Nu îmi mai plac băncile comerciale şi politica. Cu toate acestea, mi-ar plăcea să fiu senator, iar dacă aş ajunge acolo, m-aş implica în proiecte de mediu”.

INTERVIU

Adevărul:Este mai greu pentru un artist din provincie să se facă cunoscut?
M. C. Cu siguranţă, iar motivul este simplu – lipsa căilor de promovare. În Cluj nu este niciun post de radio care să-i difuzeze piesele, la fel nici emisiuni de profil pe plan local. De asemenea, la evenimente sunt invitate trupe dinafara Clujului.


Adevărul: Spuneai că vrei să-ţi scoţi un album, dar nu îţi permiţi. Cum intenţionezi să faci rost de bani?
M. C. Aş dori să încerc un sistem de donare a unor sume modice, prin sms-uri. Cei care intră pe blogul meu, şi le place ce ascultă şi ce văd, vor fi invitaţi să dea un mesaj telefonic în schimbul unei sume de bani. Poate aşa voi reuşi să adun destui încât să pun cap la cap câteva piese. Blogul pe care mă puteţi vota este  www.doingtheartwork.com

PROFIL

Născut la Cluj-Napoca, în 1 august 1977

Studii - Academia de Muzică "Gheorghe Dima", în curs

Familie - Necăsătorit


CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite