Cluj: PORTRET - Siva Shalini, profesoara de Bollywood de la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siva Shalini Tendayoudabany a venit la Cluj acum patru ani pentru a studia medicina, însă de câteva luni îi învaţă pe clujeni celebrele dansuri indiene din filmele produse la Bollywood.

Siva Shalini s-a născut în India, însă la doar patru ani părinţii acesteia au hotărât să se mute în Franţa. Nu şi-a uitat originile şi încă de la vârsta de opt ani a studiat în cadrul unor companii de dans, ritmurile tradiţionale indiene, dar şi cele de la Bollywood.

După doar zece ani în care a exersat aproape zilnic a fost atestată ca dansator profesionist. Rezultatele nu au întârziat să apară, ea susţinând în ultimii ani spectacole în marile oraşe ale Franţei, precum Strasbourg sau Paris.

Fruntaşă şi la Miss India - France

Acum doi ani a obţinut în cadrul concursului de frumuseţe Miss India – France, pe lângă locul al doilea şi premiul special pentru talent, punând în scenă un dans „Bollywood” „de zile mari”. Şi-a dorit să studieze medicina în Franţa, însă concurenţa acerbă pentru specializarea „medicină generală” a adus-o în oraşul de pe Someş.

Nu a crezut însă că va putea împărtăşi o parte din cultura indiană, într-un oraş european pentru Clujul. „Singura puncte de legătură aproximativă dintre România şi India despre care ştiam înainte să vin la Cluj de pe internet au fost ţiganii şi ritmul manelelor româneşti.

Odată ajunsă aici am deschis televizorul şi am fost surprinsă să văd filme sau chiar şi seriale indiene”, a explicat studenta.

Clujenii preferă dansurile „Bollywood”

Un spectacol pus „în scenă” la Biblioteca Central Universitară în cadrul unui eveniment care promova cultura indiană a scos-o din anonimat, directorul Centrului Cultural Francez propunându-i să susţină cursuri de dansuri indiene în cadrul instituţiei pe care o conduce.

Astfel că în luna iunie a acestui an au „absolvit” prima promoţie de clujeni în mica „şcoală” de dansuri indiene condusă de Siva Shalini, cursuri ce au durat cinci luni: „Dansul tradiţional li se pare întotdeauna cel mai greu. El are caracter religios, drept care este mult mai restrictiv. E ca la balet, poziţia corpului trebuie să fie perfectă. Nici din punct de vedere coregrafic nu-ţi oferă foarte multă libertate”.

În schimb ritmurile „Bollywood” sunt pe placul clujeni chiar dacă şi acest tip de dans pare pentru cursanţii acesteia, majoritatea începători în ale dansului, foarte dificil.

„Când văd prima oară coregrafia după care vom lucra spun că e mult prea greu. Însă pe zi ce trece, exersând, li se pare accesibilă. E adevărat, ritmul e unul alert şi dansul este unul solicitant”, a mărturisit tânăra.

Cea de-a doua serie a cursurilor susţinute de Siva Shalini au debutat la Centrul Cultural Francez săptămâna trecută, însă clujenii care vor să înveţe ritmurile indiene se pot înscrie timp de aproximativ o lună. Cursul durează cinci luni, se desfăşoară în fiecare sâmbătă, iar costul complet al acestuia este de 50 de euro. Rezultatele sunt „contorizate” la finalul acestuia printr-un spectacol „a la Bollywood”.

De ce crezi că românii, îndeosebi femeile gustă filmele de la Bollywood?

Datorită subiectului. Sunt filme cu femei frumoase, costumaţii superbe care vorbesc despre dragostea la care ele doar visează. Însă este o iubire nerealistă. Ceea ce e prezentat în aceste filme este foarte diferit de realitate Indiei, unde este o diferenţă colosală între pătura bogată şi cea săracă.

Ce părere ai despre manele?

Am văzut că au prins foarte bine aici, multe din hiturile din India devenind cunoscute în variantele româneşti. Calitativ, nici nu se compară. Ritmul e uşor diferit, producţia muzicală a celor de aici e incomparabil mai slabă. În manele se vorbeşte doar despre bani, sex şi femei dezbrăcate, pe când în cântecele indiene subiectele capătă o formă poetică.

 Profil:

Data şi locul naşterii: 15.01.1986, Karikal, India
Educaţie: Studentă la în cadrul Uinversitatea de Medicină şi Farmacie Cluj
Familie: Doi fraţi

Ce-i place: „Una dintre pasiunile mele este gătitul, mai ales preparate culinare indiene. Le-am gătit şi prietenilor mei de la Cluj Samusa, care e un fel de plăcintă în formă triunghiulară, prăjită şi umplută cu mazăre, cartofi, morcovi, carne de pui, preparate în cuptor”, a explicat Siva Shalini.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac mămăliga, nici sarmalele. Mâncarea românească mi se pare mult prea grasă pentru gusturile mele. Noi în India mâncăm mai mult peşte şi carne de pui, şi deloc carne de vacă sau porc. Nu-mi place că la Cluj se găseşte foarte greu peşte viu”, a mărturisit tânăra.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite