PRODUS DE CARTIER Parfumul Vioris, fabricat exclusiv la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 1991, clujenii pot cumpăra parfumuri rezistente în timp, făcute chiar în oraşul lor. Sunt făcute din esenţe şi uleiuri folosite de marile mărci de parfumuri din lume, însă sunt cu note originale. „Adevărul de Seară“ publică în fiecare joi povestea unor produse autohtone pentru care clujenii traversează oraşul, stau la coadă sau se înscriu pe liste de aşteptare.

Pentru parfumurile Vioris, vin clienţi nu doar din Cluj, ci de peste tot din ţară şi chiar din străinătate. Fie cumpără direct de la unicul magazine, cel din centrul Clujului, fie comandă pe internet parfumurile şi le primesc acasă, prin poştă, cu ramburs. Povestea mărcii Vioris începe în 1991, când Viorica Opriş, până atunci angajată la Farmec, se hotărăşte să îşi deschidă propria afacere. A luat un împrumut, pentru care a garantat cu un aparatment, cu mobilă şi cu electrocasnice. Dacă ar fi să o ia de la capăt, nu ar mai lua niciun credit, spune omul de afaceri Viorica Opriş. „În 1 august anul acesta facem 20 de ani de când am deschis magazinul acesta“, spune Viorica Opriş despre magazinul de desfacere de pe bulevardul 21 Decembrie.

Cea după care au fost numite parfumurile Vioris a lucrat 30 de ani în creaţie, la Farmec, la secţia de parfumerie. În anii ’70 a avut şansa de a merge mult în străinătate. A făcut şi studii de parfumerie, în Elveţia, a văzut cum lucreză experţii din Olanda, Austria, SUA, Belgia şi Franţa. Toate acestea au ajutat-o să îşi pună pe picioare propria line de producţie de parfumuri, într-un lamorator propriu. Acum, Viorica Opriş are doar trei angajaţi, însă cei mai mulţi a avut 16. A mai avut magazine Vioris deschise la Bucureşti şi în Alba Iulia, dar a renunţat la ele, din cauza chiriei mari.

Parfumuri-producţie proprie

Secretul succesului parfumului Vioris este faptul că are o rezistenţă îndelungată a mirosului. „Aduc uleiuri din Europa, esenţe pe care le foloseşte şi Dior sau Chanel, la care adaug notele personale. Preparăm pafumurile în laboratorul nostru. În medie, durează cam o lună prepararea, cu tot cu perioada de macerare“, dezvăluie din secretele Vioris, specialistul în parfumuri. Aşa iau naştere parfumuri precum Vioris 13 (primul scos pe piaţă), Secret, Vioris 5, New Wave, Feminity sau Cool Woman. Brandul are şi o linie de parfumuri bărbăteşti.

Clienţii mulţumiţi aduc alţi clienţi

Filosofia după care Viorica Opriş şi-a condus întotdeauna afacerea a fost respectul faţă de client: un produs bun şi o servire impecabilă. Angajatele care vând parfumuri nu trebuie să fie top-modele, ci să fie politicoase şi să le placă să explice clientului cât mai multe despre parfumuri, aproape să educe publicul. Voichiţa Ilca, o clientă, a intrat cu o sticluţă goală în care nu mai ştia ce parfum Vioris anume a avut. Vânzătoarea, amabilă, a recunoscut mirosul şi i-a reumplut sticlulţa. „Şi eu şi fiica mea folosim aceste parfumuri. Ţin mult şi toţi din jur remarcă frumuseţea lui“, a spue Voichiţa Ilca.

„Reţea“ înternaţională
„Cred că toţi clujenii şi toţi cei care şi-au făcut studiile în Cluj au auzit de Vioris“, spune Viorica Opriş. Însă primşete comenzi pe internet de peste tot din ţară, din Ploieşti, Tulcea, Glaţi, Piatra Neamţ. Împachetează parfumurile şi le trimite prin poştă, cu ramburs. Mai vin clienţi şi din străinătate care şi-au dus parfumul de Cluj în Spania, Italia, Noua Zeelandă sau Germania. „Nemţii preferă lăcrimioarele“, mai spune Viorica Opriş.

Cât costă Vioris
Clujeanca ce a creat brandul Vioris este convinsă că 80% din preţul unui parfum de marcă este, de fapt, preţul ambalajului. „Eu mă strădui să fie de calitate conţinutul“, spune Viorica Opriş.  O sticluţă de 30 de ml de parfum Vioris, de diferite tipuri costă 25 de lei, 50 de ml în medie 40 de lei, iar gama de lux, la 30 de ml, costă 52 de lei. Cât despre vânzări, Viorica Opriş spune că au fost constant în ultimii trei ani, pentru că a încercat să menţină scăzute preţurile. „Am avut noroc şi cu reprezentanţii parohiei evanghelice care au decis să ne micească chiria pentru spaţiul din centru“, a mai spus maestra în parfumuri.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite