Ortodocşii din două sate ameninţă că trec la catolici dacă nu e instalat în parohie preotul cerut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii ortodocşi ai satelor Salatiu şi Petreşti, din comuna clujeană Mintiu Gherlii, ameninţă că nu vor mai plăti taxa anuală la biserică şi vor trece la cultul greco-catolic, dacă Mitropolia Clujului nu îl va instala în parohie pe preotul cerut de ei şi pentru care au strâns semnături.

Peste 15 persoane au cerut ieri lui IPS Andrei numirea la biserica din Petreşti a părintelui Stelian Rus, în condiţiile în care parohia nu are preot de două luni, iar toate demersurile făcute în acest interval nu au avut finalitate.

"Noi îl vrem pe părintele Stelian Rus la biserica din Petreşti, că nu avem preot de două luni, de când fostul preot, care a slujit 40 de ani, a decedat într-un accident. Îl vrem pe părintele Stelian, care e fiul fostului preot, pentru că el cunoaşte cel mai bine parohia şi poate continua tradiţia. Alt preot nu ne trebuie. Dacă nu vine Stelian Rus, nu mai plătim taxa anuală la biserică şi trecem la greco-catolici. De două luni tot îl cerem şi nu ni se dă un răspuns", a spus Grigore Gavrilescu, unul dintre sătenii prezenţi la Mitropolie.

Dumitru Perhaiţă, un alt sătean, a precizat că în cazul în care Mitropolia va trimite un alt preot, acestuia i se va interzice accesul în biserica din Petreşti.

Localnicii din Petreşti şi Salatiu au strâns semnături pentru preotul Stelian Rus şi au precizat că 85 la sută din cei circa 250 de locuitori ai celor două sate au semnat în favoarea acestuia.

"Nouă ne trebuie preot că vin Paştele şi nu avem preotul nostru. Ni se trimite unul de la Gherla care slujeşte duminica, dar nu e suficient", a spus un alt localnic din satul Petreşti.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat că problema va fi rezolvată până la sărbătorile de Paşte.

"Acest caz va fi rezolvat în spiritul fricii lui Dumnezeu, al obiectivităţii şi transparenţei, ţinându-se cont de calitatea celor patru candidaţi care şi-au depus dosarul pentru această parohie şi de interesele parohiei şi de legislaţia bisericească. Interesul nostru este cel al comunităţii, să aibă un preot care să răspundă exigenţelor pastorale şi administrative. Până la Paşti se va lua o decizie", a spus Ivanov.

Potrivit acestuia, mitropolitul Andrei a stat de vorbă cu toţi cei patru candidaţi la funcţia de preot al parohiei Petreşti, inclusiv cu membrii Consiliului Parohial.

Ivanov a spus că în cazul numirii unui nou preot în Petreşti trebuie să primeze alte argumente, nu ameninţările cu neplata taxei către biserică sau trecerea la catolicism.

"Regula care trebuie să guverneze este cea a bunului simţ. Un preot de parohie nu se alege prin aclamare publică, prin referendum sau presiunea străzii. Trebuie să conteze chemarea la slujire. Va cântări şi părerea credincioşilor, pentru că luăm în calcul că un preot trebuie să fie un factor de echilibru şi de pace socială", a precizat Bogdan Ivanov.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite