Organizaţia Pacienţilor strigă după ajutor la Comisia Europeană „Bolnavii sunt alungaţi din spitale şi sunt purtaţi pe drumuri. E periclitat dreptul la viaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) a reclamat Comisiei Europene "încălcarea tuturor drepturilor fundamentale ale pacienţilor în România" şi a cerut monitorizarea ţării pe domeniul sănătăţii, la fel ca pe justiţie. Mircea Bârsan, unul din cei mai reputaţi medici clujeni, spune că e incredibil unde s-a putut ajunge în Sănătate.

Citeşte şi
Mircea Bârsan, chirurg: „În medicină e ca pe vremea lui Ceauşescu“
Şeful medicilor către preşedintele Băsescu: „Vă mulţumesc că mi-aţi atras atenţia că am fost un prost exercitând profesia de medic”

Preşedintele COPAC, Cezar Irimia, a declarat astăzi că "sistemul sanitar din România se află într-o situaţie fără precedent, pacienţii cronici neavând unde să se trateze în urma închiderii unor spitale".

"COPAC, împreună cu Federaţia Sindicatelor Democratice ale Medicilor «Dr. Ioan Cantacuzino», s-a adresat, în 14 aprilie, printr-un memoriu, comisarului european pentru Sănătate, John Dalli, pentru a semnala situaţia fără precedent în care a ajuns sistemul sanitar din România. Am cerut construirea unui sistem special de monitorizare pentru România pentru evaluarea sistemului de sănătate, la fel ca cel existent pe justiţie. Numai în acest fel se poate remedia sistemul de sănătate din România. S-a ajuns în situaţia în care pacienţii cronici nu au unde să se trateze în urma închiderii unor spitale", a spus Irimia, adăugând că pacienţii din România sunt cetăţeni ai UE şi au dreptul la servicii de sănătate cel puţin la un nivel de bază.

El a sesizat şi faptul că pacienţii cronici nu au tratament pe programele naţionale "din cauza lipsei banilor". "Guvernanţii, de la prim-ministru la ministrul Sănătăţii, au nesimţirea să decidă cum şi cât să trăim", a afirmat preşedintele COPAC.

SITUAŢIE CRITICĂ Institutul Inimii - „Azi nu se operează pentru că nu sunt bani” (VIDEO)

Potrivit lui Irimia, toate cele 14 drepturi fundamentale ale pacienţilor aşa cum apar în Charta Europeană a Drepturilor Pacienţilor, preluate parţial de legislaţia românească, "sunt încălcate în România, iar autorităţile responsabile ignoră acest fapt cu bună ştiinţă".

"În România nu se mai vorbeşte despre măsuri preventive, iar despre programe în acest sens nici nu poate fi vorba. Pacienţii au dreptul la acces la servicii medicale, dar sunt alungaţi din spitale şi sunt purtaţi pe drumuri. Pacienţii cu cancer, HIV/ SIDA, hepatită sunt puşi în situaţia de a-şi întrerupe tratamentele din cauza lipsei de fonduri. Restructurarea spitalelor se face numai din raţiuni financiare, fiind periclitat dreptul la viaţă", a mai spus preşedintele COPAC.

Preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, Mircea Bârsan, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că sistemul de sănătate din România este prost organizat.

"Sistemul de sănătate este prost organizat. Se desfiinţează spitale, dar nu se pune nimic în loc. Se cumpără medicamente de către pacient sau materiale sanitare. Este incredibil unde s-a putut ajunge. Sunt lucruri anormale", a spus Bârsan.

COPAC a fost înfiinţată în anul 2008 şi reprezintă interesele a peste două milioane de pacienţi, reunind 12 organizaţii membre.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite