Orban Levente, minerul alcoolic din „Flori de mină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Student în ultimul an la Cluj, tânărul actor joacă, acum, rolul principal într-o piesă care se află şi pe afişul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, „Flori de mină".

Iniţial, şi-a canalizat atenţia înspre grafică şi design, pe care le-a studiat în Timişoara. A descoperit teatrul întâmplător, moment care i-a schimbat cursul de până acum al vieţii. „Eram student la Timişoara. Nu mai ştiu cum, dar am aflat că se caută figuranţi pentru opera rock «Istvan, a Kiraly». Am mers şi eu la selecţie. Atunci am avut primul contact cu teatrul şi pot să spun că acel moment mi-a schimbat existenţa", explică Levente.

Au câştigat locul II

La începutul acestui an, Levente a participat la un proiect european, „Practica teatrală în regiunile Centru şi Nord-Vest", care a fost organizat la Teatrul 74 din Târgu Mureş. „Acolo, am învăţat să înfiinţăm companii de teatru independente - aproape inexistente la noi în ţară. Studenţii de la Teatru din Cluj, Sibiu şi Târgu Mureş au fost împărţiţi în 12 echipe, fiecare echipă având actori, regizor, dramaturg, scenograf, chiar şi PR şi manager", explică tânărul. Piesa în care Levente deţine rolul principal - Ivan - se numeşte „Flori de mină", în regia Alexandrei Felseghi, şi este o rescriere a piesei „Unchiul Vania", de Cehov. De altfel, tinerii actori au câştigat cu această piesă locul doi, urmând să o joace şi pe scena Festivalului Internaţional din Sibiu.

Tinerii actori clujeni au înfiinţat, cu ocazia punerii în scenă a acestei piese, compania independentă de teatru Dupblat. „Din păcate, la noi în ţară nu prea există asemenea companii. Sperăm să aducem ceva nou în atenţia publicului prin compania noastră", mai spune Levente.

Actori maghiari, regizor român


Ineditul acestei piese de teatru este faptul că tinerii actori au urmat studiile teatrale, la Cluj, în limba maghiară, iar regizorul nu vorbeşte această limbă. „Iniţial, am crezut că acest proiect este sortit eşecului. Însă, odată ce am început repetiţiile, am realizat cu adevărat că, într-adevăr, teatrul este dincolo de cuvinte. A ieşit o piesă bună", concluzionează Levente.

În „Flori de mină", Levente joacă rolul lui Ivan, un miner rămas fără locul de muncă, distrus, fără speranţe şi alcoolic. Acţiunea se petrece într-un sat sărac din secuime, unde nimeni nu mai are un loc de muncă. „Este un sat de mineri. Am intrat uşor în pielea personajului, pentru că şi tatăl meu este miner, îi înţeleg pe aceşti oameni", mărturiseşte actorul. Levente dă viaţă unui om disperat, măcinat de sărăcie şi alcool. „Dramaturgul, Szekely Csaba, a ştiut să prezinte drama secuilor într-o imagine tragi-comică, ce a prins la public", mai spune Levente.

Actorul are planuri mari, în ceea ce priveşte viitorul. „Actoria e o datorie către public. Trebuie să joci! Sper să primesc roluri la fel de bune, pentru că simt că asta este menirea mea. Să fiu actor", încheie el.

Ce-i place

Când tocmai nu se află pe scenă, îi place să deseneze, să picteze şi să asculte muzică. „Nu fug nici de lut. Am urmat un liceu de artă, unde am deprins arta mânuirii lutului. Când am timp, îmi place să mă joc cu lutul", spune Levente.

Ce nu-i place

Îi displace viaţa şi oamenii din oraşele mari, cu toate că trăieşte de câţiva ani într-unul. „Am ajuns la concluzia că un oraş mare nu te educă şi nici nu te învaţă să devii un om mai bun. Încerc, în fiecare zi, să nu las să ajungă la mine toate răutăţile din jurul meu", arată actorul.

Profil

Născut: 31 august 1987, Miercurea Ciuc.
Studii: Student în ultimul an la Facultatea de Teatru şi Televiziune, secţia maghiară, UBB, Cluj.
Familie: Are două surori.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite