CLUJ: Opt extremişti maghiari din Cluj ridicaţi pentru audieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte dintre tinerii ridicaţi de jandarmi au fost amendaţi şi anul trecut. Csibi Barna e purtătorul de drapel / Foto: Arhivă
O parte dintre tinerii ridicaţi de jandarmi au fost amendaţi şi anul trecut. Csibi Barna e purtătorul de drapel / Foto: Arhivă

Opt membri ai Gărzii Maghiare au fost duşi la audieri în această seară de către organele de ordine la Secţia 1 de Poliţie pe motiv că ar fi arborat steagul unei alte ţări. Ulterior, reprezentanţii Jandarmeriei au declarat că cei opt sunt audiaţi pentru că nu au respectat "hotarârea conform căreia nu li s-a aprobat de către Primărie desfăşurarea unei manifestări publice".

UPDATE 9.00

Amendaţi cu 19.800 de lei

Potrivit unui comunicat emis de Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj-Napoca, Csibi Barna şi Lorand C., au gosz identificaţi ca fiind organizatorii manifestării neautorizate. Alături de ei au mai participat Attila Andras K., Bela M., Gergely Balazs M., Peter Janos H., Ludovit H. şi Gheorghe G.. Valoarea totală a amenzilor aplicate de jandarmi au însumat 19.800 de lei.

UPDATE 18.00

Zona este în continuare monitorizată de de patrule mixte ale Poliţiei şi Jandarmeriei care nu cred că manifestanţii se vor mai întoarce în Piaţă.

UPDATE 17.30

"Astăzi 01 decembrie a.c. 8 persoane care se aflau pe strada Iuliu Maniu au fost conduse la Secţia 1 Poliţie. Motivul l-a reprezentat nerespectarea art. 26 din legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Astfel aceştia nu au respectat hotarârea conform căreia nu li s-a aprobat de către Primărie desfăşurarea unei manifestări publice în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca. Împotriva acestor persoane vor fi luate măsurile legale de sancţionare", se arată într-un comunicat de presă remis de Jandarmerie.

UPDATE 17.16

În Piaţa Unirii şi-au făcut apariţia în jur de zece simpatizanţi ai organizaţiei Noua Dreaptă. Zona este atent monitorizată de angajaţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei, situaţia fiind ţinută sub control.

UPDATE 17.10

Potrivit unui martor care a asistat la scenă, din grup făcea parte un singur manifestant din 2009 şi alţi şapte tineri din Ungaria. Ei nu purtau "uniformele Gărzii". Potrivit martorului, aceştia au mâncat la restaurantul "Agape" de pe strada Iuliu Maniu şi nu ar fi arborat steagul. Când au ieşit, au fost luaţi de poliţişti. Steagul despre care este vorba ar fi rămas în portbagajul autoturismului lor, parcat în Piaţa Unirii. Cei opt sunt în prezent în audieri la Secţia 1 de Poliţie, sub acuzaţia că ca au arborat steagul unui stat străin de Ziua Naţională a României.


Tinerii, membrii ai Noii Gărzi Maghiare, au fost duşi la Secţia 1 pentru audieri, potrivit oamenilor legii, sub acuzaţia că ar fi arborat "steagul unui stat străin". Incidentul s-ar fi întâmplat în jurul orei 16.40 pe strada Iuliu Maniu.

Cei opt, spun autorităţile, urmau să comemoreze în această seară la Cluj 92 de ani de la înfiinţarea "Batalionului Secuiesc". Potrivit aceloraşi surse, şase dintre aceştia au participat şi anul trecut de 1 Decembrie la Cluj la evenimente asemănătoare, motiv pentru care, atunci, liderul grupului a fost amendat de poliţişti cu 50.000 de lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite