Cluj: Ofertă de criză, hainele şi poşetele se vând în rate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă până la venirea crizei în rate se vindeau în special electrocasnicele, acum magazinele comercializează în acest sistem produse ce nu costă mai mult de 40 de lei. Clujenii nu se înghesuie, însă, să beneficieze de oferta „de criză” a magazinelor, acestea înregistrând maximum o tranzacţie de acest fel pe lună.

Pentru cei care nu pot cumpăra din venitul lunar o pereche de încălţăminte sau un costum de firmă, magazinele şi băncile au găsit o soluţie. Dacă până acum cumpărătorii îşi luau în rate doar produse precum electrocasnicele sau autoturismele, acum mallurile clujene comercialiază în rate aproape orice, de la haine, încălţăminte, până la accesorii sau genţi de voyage, prin intermediul unor carduri de credite emise de bănci.

Pălărie de 55 de lei în rate

Tot mai multe magazine clujene şi-au introdus în ultimele luni această opţiune, în speranţa că vor atrage cât mai mulţi clienţi în plină criză. „Sistemul a apărut înainte de declanşarea crizei, însă bănca a înregistrat o creştere a acestor cereri faţă de anul trecut. Criza poate fi unul din motive”, a explicat Valentin Poştarcă, operator serviciu clienţi al unei din bănci care emite asemenea carduri.

De când a apărut sistemul şi la Cluj, magazinele au vândut în rate atât îmbrăcăminte scumpă, cât şi lenjerie intimă sau chiar şi o pălărie. Clujenii nu se înghesuie, însă, să beneficieze de oferta „de criză” a magazinelor. „Se vinde şi în rate, dar cam rar, cel puţin eu am vândut de vreo trei ori aşa. Ţin minte că am vândut chiar o pălărie în rate, care costa 55 de lei”, a declarat Ioana Câmpean, consultant vânzări al magazinului Mondo, din Polus Center.

„Este un sistem periculos”

Lucrurile stau la fel în celelalte magazine care operează asemenea tranzacţii: la Reebok, la magazinul de lenjerie intimă Etam sau  magazinul de haine Caramel maximum un client a apelat lunar la o asemenea soluţie. Analistul economic Ilie Şerbănescu a susţinut că acest gen de credite este periculos.

„Tot ce e forţare de consum, care nu se face din bani economici ficşi, reprezintă un pericol, aşa cum s-a dovedit şi creditul cu buletinul. Acest tip de credit mi se pare periculos şi de evitat”, a declarat specialistul. Analistul a precizat că în „ţările occidentale” nu se oferă credite de consum, decât în situaţii excepţionale.

„În toate ţările normale creditul de consum este infim, nu ca la noi jumătate din populaţie. În străinătate creditul se dă pentru investiţii. Faptul că o bancă îţi oferă servicii gratuit, fără să perceapă dobândă, este neplauzil. Nu există aşa ceva”, a conchis specialistul.

Cum funcţionează sistemul?

Clujenii care vor să intre în posesia acestor carduri trebuie să aibă un venit lunar de minimum 1.000 de lei. Ei pot beneficia prin acest produs de maximum trei salarii nete.

Potrivit lui Valentin Poştarcă, operator serviciu clienţi al unei bănci care emite asemenea carduri, celor care aleg să plătească produsele în rate nu li se percepe dobândă, dacă îşi plătesc rata la data scadentă. Numărul de rate în care poate fi achiziţionat un produs depinde direct de negocierile băncii care emite cardul şi magazin.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


   

image
image
image
image
image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite