„Obsesiile“ lui Tomescu: Un nou turneu Stradivarius ajunge mâine la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turneul Stradivarius de anul acesta, intitulat „Obsesii", ajunge, joi, la Cluj. Eveniment îmbină Sonatele pentru vioară solo de Eugène Ysaÿe cu teatrul nonverbal, violonistului alăturându-i-se actorii Ana Pepine şi Paul Cimpoieru, din compania Passe Partout Dan Puric.

Aflat la cea de-a 5-a ediţie, acesta este un eveniment susţinut anual de Alexandru Tomescu pentru a oferi publicului din mai multe oraşe din ţară ocazia de a asculta de fiecare dată un alt repertoriu pe vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702. În septembrie 2007, Tomescu a câştigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară pentru o perioadă de cinci ani. Instrumentul a fost evaluat, atunci, la suma de 1,2 milioane de dolari.

Libertatea totală

„Atunci când am primit vioara, am făcut o promisiune: o voi duce în toate colţurile ţării pentru ca toţi românii să o poată auzi live măcar o dată! Este un proiect foarte îndrăzneţ şi ambiţios, fără îndoială", spunea Alexandru Tomescu. „Când cânt pe Stradivarius am întotdeauna o senzaţie copleşitoare de libertate. Da, acesta este cuvântul: libertatea de a visa, libertatea de a fi eu însumi într-un mod plenar", mărturisea vio­lonistul.

Alexandru Tomescu a modificat obişnuinţe împământenite de secole în lumea muzicală şi a asociat un repertoriu valoros - Integrala Sonatelor pentru vioară solo de Eugène Ysaÿe unei creaţii din zona teatrului nonverbal, construită special de actorii Ana Pepine şi Paul Cimpoieru pentru această muzică.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite