GALERIE FOTO Obiceiuri americane importate pe axa New York-Paris-Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael (în centru, cu fiul în braţe) şi Terri Chruch (în dreapta, lângă el)
Michael (în centru, cu fiul în braţe) şi Terri Chruch (în dreapta, lângă el)

Newyorkezii Terri şi Michael Chruch se întorc acasă, după trei ani petrecuţi în capitala Ardealului. Aceasta nu înainte de a organiza un eveniment obligatoriu pentru orice american, un yard sale. Şi nu oriunde, ci tocmai la Paris, strada Paris.

New York, Paris şi Cluj-Napoca s-au întâlnit la un eveniment obligatoriu în viaţa fiecărui american - un yard sale sau garage sale, un tip de comerţ, apărut în SUA după cel de-al doilea Război Mondial, devenit fenomen social, în cadrul căruia oamenii îşi scot la vânzare obiectele de care nu mai au nevoie, expunându-le în grădina casei sau direct în camerele unde locuiesc. Responsabili de acest eveniment, care a avut loc, sâmbătă, pe strada Paris, din Cluj-Napoca, sunt doi new-yorkezi. Terri Luper Church (44 de ani) şi Michael Chruch (48 de ani) au venit în Cluj, în 2009, pentru a oficia primul serviciu în limba engleză în cadrul Bisericii Evanghelice Luterane.

Viaţa la New York nu are legătură cu Sex and the city

Terri Church a lăsat haina preoţească (în luteranism şi femeile pot fi preot -n.r.) şi îşi aşteapta, sâmbătă dimineaţa, cumpărătorii, îmbrăcată lejer. Clienţii, cunoscuţi sau nescunoscuţi, sunt invitaţi cu un zâmbet şi cu o cafea, să „cotrobăie" prin camerele americanilor pentru a cumpăra ceea ce le trebuie. Casa de pe strada Paris este plină de oameni. „Am avut vreo 20 de cumpărători, americani, englezi, francezi, români ", epxlică Terri. În camerele înţesate cu sute de obiecte poţi găsi orice, de la haine, jucării, electrocasnice, până la cărţi, biciclete sau mobilă. Sunt lucrurile strânse de familia Church din 2009, de când au păsărit New York-ul pentru Cluj. Vineri, aventura lor în România ajunge la sfârşit şi se întorc acasă, întrucât nu mai sunt bani pentru misiunea lor.  „Viaţa la New York nu are legătură cu ce se vede în <<Sex and the City>> (serial american de succes - nr). Într-adevăr, femeile poartă pantofi cu tocuri, dar nu dau 400 de dolari pe o pereche", spune zâmbind femeia.

Cumpărătorii au fost primiţi în bucătăria casei cu cafea

Vezi o galerie foto de la yard sale-ul din casa soţilor Church

Obiecte cu poveste

Printre cei care „scotocesc" prin casa soţilor Church după chilipiruri se află şi Candy Nechita, o americancă, get beget, din Colorado Springs, căsătorită cu un maramureşean. „În Colorado am fost des la garage sale-uri. E foarte distractiv, intri în casa unui om şi vezi ce-i place. Spre deosebire de un mall, aici fiecare obiect are o poveste. În plus, preţurile sunt foarte mici", explică femeia. A pus ochii pe un uscător de păr Philips. Negocierea cu Terri este plăcută. Între râsete şi glume, se stabileşte şi preţul - 50 de lei. La plecare, cele două femei, care tocmai s-au cunoscut, se depart ca nişte vechi prietene.

Între timp, într-o altă cameră, Ionel Sauciuc şi fiul său Mathias inspectează o grămadă de jucării. Copilul se simte în lumea lui. Încearcă, cu răbdare, rând pe rând, jucăriile. Apoi, negociază cu tatăl lui ce se poate cumpăra şi ce nu. „Am mai fost în America la astfel de garage sale-uri. În SUA am lucrat cu o biserică mai mulţi ani. Avantajul unui garage sale este că preţurile sunt foarte bune.Am găsit pe net anunţul privind această vânzare şi am venit. Nu-i cunosc pe prorprietari", explică Ionel Sauciuc. April Lawrence, o americancă venită la Cluj prin intermediul unei  fundaţii, a umplut o plasă mare cu jucării: „Aici găseşti tot ceea ce vrei. Haine, jucării. Mulţi oameni care merg la asemenea vânzări spun că sunt la <<vânătoare de comori>>".    

Cum a învăţat să facă pâine

Ca nişte prieteni sunt trataţi toţi clienţii care calcă pragul casei, de către capul familiei, Michael Church. El îi serveşte, zâmbitor cu cafea şi este dispus să poarte o discuţie despre orice, cu oricine. „E destul de greu să organizezi un garage sale. Soţia se pregăteşte de câteva săptămâni, trebuie să etichetezi fiecare obiect cu preţ, trebuie să dai anunţ. Totuşi, e distractiv. Îmi amintesc că am participat la primul garage sale în luna de miere. Am cumpărat un set de tăvi de copt. Când am ajuns acasă, am învăţat să fac pâine", explică amuzat bărbatul. Întrebat despre români el spune: „Sunt calzi, ospitalieri, dar ar trebui să fie mai mândri de ţara lor. Şi ar trebui să fie mai optimişti. Doar pentru că economia merge prost un an, nu înseamnă că va merge aşa tot timpul". Bărbatul studiază modul în care bisericile au tratat problema crizei de-a lungul timpului: „Prima abordare greşită la criza din anii 30 din SUA a fost credinţa că aceasta va trece repede, însă a durat vreo 10 ani. O altă greşeală a fost încercarea de a da vina pe cineva pentru criză. Eu cred că oamenii ar trebui să rămână împreună, să fie solidari, să muncească împreună pentru un viitor mai bun Deşi este luteran, Michael e fascinat de tradiţia ortodoxă şi îl admiră pe Papa Benedict al XVI-lea.„Nu veţi auzi prea des de la un pastor luteran acest lucru, dar cred că Papa a avut dreptate când a zic că o soluţie pentru criză ar fi respectarea eticii în lumea oamenilor de afaceri. Mai mult, eu cred că o rezolvare ar fi ca afacerile să se desfăşoare după principiul onestităţii. Trebuie să fim oneşti", arată americanul. Lui i-ar plăcea ca la Cluj să fie organizată o zi în care fiecare biserică să-i primească pe credincioşii din alte confesiuni.„Arătaţi-vă bisericile, sunt foarte frumoase. Credincioşii ar trebui să viziteze biserici de alte confesiuni". De asemenea, dacă ar fi primar pentru o zi, Michael ar da o medalie de onoare taximetriştilor clujeni: „Sunt oneşti şi lucrează foarte mult. Te ajută să găseşti cele mai ascunse adrese".   

Lecţia americană

„În fiecare an americanii găzduiesc între 6,5 şi 9 milioane de yard sales, iar un american a fost, cel puţin o dată în viaţă la o astfel de vânzare", astfel începe unul dintre cele mai cunoscute documentare despre fenomenul yard sale. După prezentarea acestui obicei american, realizatorul  filmului Yard Sale,  Robert A. Emmons Jr, concluzionează: „la un yard sale nu descoperi numai obiecte, ci elementele din care e formată o persoană, un oraş, o naţiune". Dacă ar fi să analizăm ce spune yard sale-ul familiei Church despre aceştia şi ce lecţie ar putea clujenii să înveţe de la cei doi newyorkezi,  concluzia ar fi că locuitorii din inima Ardealului ar trebui să renunţe, măcar un pic, la încrâncenarea care îi desparte.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite