Oamenii din Roşia Montană despre excursia ziariştilor: „Cine plăteşte, comandă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Cine plăteşte, comandă!“, spun o parte dintre localnicii din Roşia Montană despre excursia ziariştilor la mina din Noua Zeelandă, făcută pe banii Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Alţii par mai indulgenţi şi se încred în discernământul şi probitatea jurnaliştilor, care sunt duşi acolo strict pentru a se informa.

Localnicii din Roşia Montană, dar şi turiştii veniţi în zonă sunt divizaţi, în ceea ce priveşte excursia ziariştilor în Noua Zeelandă. Practic, s-au format aceleaşi două tabere ca în cazul proiectului minier: cei care cred că RMGC îi pot cumpăra pe toţi cei care se lasă cumpăraţi şi cei care cred că proiectul minier este singura şansă a localnicilor la un loc de muncă în zonă. 

Tabăra celor împotrivă

„Nu sunt bani suficienţi pentru renovarea caselor, dar au bani de dus ziariştii în Noua Zeeleandă?“ se întreabă Maria Pojoranu, o turistă venită la Roşia tocmai din Bucureşti. „Încearcă să îi ducă în eroare pe ziarişti. Din moment ce ei te-au dus, scrii ceea ce îţi cer ei, nu? Cine plăteşte, comandă. Acum că a costat cât o fi costat excursia…sunt banii lor, sunt bani privaţi. Cu cât mai mulţi, cu atât mai bine“, este de părere Zeno Cornea, unul dintre militanţii pentru păstrarea intactă a patrimoniului din Roşia.

„Îi cumpără. Nu vreau să cred că facem parte dintr-o naţie care se vinde pe doi bani. Eu sunt optimistă. Vreau să cred că s-au dus numai să se informeze“, a spus şi Anca Remuş, o turistă venită tot din Bucureşti, să admire locurile.

Ce poţi face cu  200.000 de euro

Mihaela Furtuna lucrează ca angajat sezonier al Primăriei. Face curăţenie pe spaţiile verzi ale comunei, după ce pleacă turiştii. Este mulţumită că ia măcar 520 de lei pe lună. Cât despre ziariştii duşi de Gold Corporation în Noua Zeelandă, femeia născută şi crescută în Roşia Montană crede că e un lucru bun. „Foarte bine că i-o dus, să se lămurească şi ei. Nu ştiu cât o cheltuit, dar dacă îşi permit...“, este de părere femeia.

Şi primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, crede că e bine că au mers ziariştii la mina neo-zeelandeză. „Dacă aceşti ziarişti sunt corecţi, îşi vor face o părere corectă. La câtă mediatizare negativă a fost până acum, eu cred că excursia este benefică”, spune primarul Furdui.

Tot el spune, însă, că dacă ar fi la dispoziţia lui cei 200.000 de euro pe care i-ar fi cheltuit RMGC cu excursia ziariştilor, i-ar folosi pentru introducerea apei şi a canalizării în comună. „Nu de alta, dar proiectul european pe care l-am făcut mi-a fost depunctat, aşa că acum aştept răspuns de la minister”, mai spune primarul.

În 2008, 10 consilieri locali, dar şi directorul exploatării miniere Roşia Montană, Valentin Rus, au fost duşi, tot pe banii RMGC, în Noua Zeelandă. Şi directorul minei vede cu ochi bun plecarea ziariştilor în Noua Zeelandă. „Cel mai uşor le explici unele lucruri tehnice unor oameni, arătându-le cum s-a făcut în alte părţi. Eu scot cheltuielile din calcul, pentru că un eventual câştig de imagine ar fi mai bun“, spune Valentin Rus.

Nu este prima excursie în care ziarişti din România au fost duşi de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC)  în vizită la mine aurifere din diferite colţuri ale lumii. În 2006, un grup de ziarişti din Alba, Cluj şi Bucureşti au mers în Spania la o mină asemănătoare cu cea de la Roşia. Doar că printre ei nu s-au aflat nume grele precum Ioan T. Morar, Robert Turcescu sau Mihai Tatulici.

Citeşte mâine în „Adevărul de Seară” un amplu reportaj de la Roşia Montană.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite