Ingrediente lipsă din Vacanţa la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lista cu pensiunile din programul „Vacanţa la ţară" este incompletă, iar pentru o bună informare turiştii trebuie să sune la filialele ANTREC din ţară.

Eşti turist şi vrei să-ţi faci vacanţa la ţară, adică una cu bani puţini, departe de grijile oraşului şi stresul cotidian? Un răspuns ar fi programul „Vacanţa la ţară" al Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), care se desfăşoară în perioada 6 mai şi 15 iunie. Pentru un sejur de 5 nopţi într-o pensiune rustică de două margarete, cu cazare şi mic dejun inclus, turistul trebuie să scoată din buzunar 150 de lei. În schimb, aceeaşi ofertă, însă la pensiuni de trei şi patru margarete, preţul unui sejur este de 195 de lei.

Listă incompletă

Însă pentru ca turiştii să fie bine informaţi şi să aibă o viziune clară asupra destinaţiei pe care o aleg ar trebui să sune direct la filialele ANTREC din judeţul unde doresc să meargă întrucât lista de pe site - care conţine numele şi datele de contact ale pensiunilor din fiecare judeţ al ţării - este incompletă. Fapt recunoscut şi de reprezentanţii filialelor ANTREC Cluj şi Maramureş.

„Site-ul ANTREC are o problemă. Este din 1994, iar actualizarea pensiunilor incluse în acest program rămâne în urmă. Spre exemplu, în judeţul Cluj apare pe lista o singură pensiune participantă în acest program când de fapt sunt şase", afirmă reprezentantul ANTREC Cluj, Ioana Tămaş, totodată proprietara unei pensiuni din localitatea Sălicea.

Aceasta mai afirmă că o viitoare listă completă cu toate pensiunile din programul „Vacanţa la ţară" se va afişa pe site-ul www.cazarelapensiune.ro (care e un proiect al ANTREC în colaborare cu o asociaţie de turism din Spania şi Fundaţia Naţională a Tinerilor Manageri). În plus, Ioana Tămaş mai afirmă că turiştii nu-şi fac rezervările pe site, ci sună direct la filiale.

În Maramureş este invers. „Turiştii iau pensiunile de pe internet şi nu trec să se informeze pe la filialele ANTREC. Ştiu că pe site nu apar toate pensiunile. Ar fi normal să apară toate", afirmă reprezentantul ANTREC Maramureş, Victoria Berbecaru. „Lista pensiunilor se actualizează permanent pe site-urile noastre", este părerea expertul ANTREC Andreea Tuţuianu.

Încurajări, nu statistici

În acest program, ajuns în al nouălea an de derulare, nu există o situaţie în cifre riguros întocmită pe an cu turiştii care optează pentru acest gen de vacanţe, situaţie din care să rezulte că programul e un succes. Există doar încurajări din partea turiştilor, susţin reprezentanţii ANTREC.

„Pentru numărul total de turişti nu există o statistică pentru că le-am dat posibilitatea să comunice direct cu proprietarii de pensiuni, eventual şi pentru o prelungire a sejurului. Cert este că turiştii ne-au încurajat în realizarea ediţiilor pe tot parcursul acestor ani, atât în ediţia de primăvară, cât şi de toamnă, fapt ce a condus la un număr din ce în ce mai mare de pensiuni înregistrate", mai susţine expertul ANTREC.

ANTREC, înfiinţată în 1994, este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi non-profit, membră a Federaţiei Europene de Turism Rural „EUROGITES".

Drumeţii montane în Cluj

Turiştii care vor să-şi petreacă vacanţă în judeţul Cluj pot alege fie pensiuni unde pot avea o vacanţă sedentară - înotând în piscine ori pescuind - sau una activă în drumeţii pe munţi. În prima categorie e inclusă pensiunea Dealu Botii (trei margarete, 195 de lei pe sejur) din comuna Beliş, situată la coada lacului Beliş, unde se pot destinde plimbându-se cu barca, pescuind sau înotând. O altă destinaţie ar fi pensiunea La Mesteceni (trei margarete) din satul Sălicea, comuna Ciurila, la 13 km de oraşul Cluj-Napoca. Acolo, spune reprezentantul ANTREC Cluj, există piscină, iar în apropiere se află un centru de hipism, unde turiştii pot lua lecţii de călărie, dar şi un minizoo cu păsări exotice.

În a doua categorie, iubitorii de adrenalină pot opta pentru pensiunea Dariana (trei margarete) din satul Răchiţele, comuna Mărgău, de unde pot pleca în drumeţii montane, pot admira cascada Vălul Miresei şi zona carstică Padiş.

Plimbări cu mocăniţa în Maramureş

Plimbări cu căruţa sau cu mocăniţa, şezători, vizite la o biserică din Poienile Izei din patrimoniul UNESCO, toate cu un meniu tradiţional, acestea sunt ofertele cu care pensiunile din Maramureş îşi momesc turiştii din programul „Vacanţa la ţară".

Fie că aleg pensiunea Liliana (patru margarete, ceea ce înseamnă că sejurul costă 195 de lei), fie pensiunea La Domniţa (două margarete, sejur în valoare de 150 de lei), ambele din localitatea Poienile Izei, turiştii se pot plimba cu căruţa contra unei taxe între 50 şi 100 de lei, pot vedea cum se desfăşura o şezătoare contra unei taxe de circa 200 de lei, dar pot asista proprietarii pensiunii la munca câmpului sau la fân (care e gratuit).

Tot în Poienile Izei se află o biserică de lemn care e monument UNESCO. Cei care se cazează la pensiunea Casa Chira (două margarete) din localitatea Vişeu de Sus trebuie să ştie că din gara Vişeu de Sus pot lua mocăniţa cu care pot admira pitorescul peisaj de pe Valea Vaserului.

Mărginimea Sibiului, la mare căutare

Turiștii din toată țara sunt așteptați în acest an în satele din Mărginimea Sibiului, dar și la Tălmăcel sau Porumbacu de Jos, pentru o săptămână de relaxare la preț de chilipir. 20 de pensiuni din județul Sibiu își așteaptă clienții, în cadrul programului special „Vacanțe la țară". Pentru 5 nopți de cazare la 2 margarete, turiștii plătesc 150 de lei de persoană, iar la 3 margarete, 195 de lei de persoană.

„În anii trecuţi, programul a mers foarte bine, am avut turişti din marile oraşe, în special din zona de câmpie, cei mai mulţi din Bucureşti", spune Dorin Beu, preşedintele filialei judeţene Sibiu a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Sibiu. Turiştii care aleg zona Sibiului pot vizita obiectivele turistice, dar se pot bucura şi de drumeţii, plimbări cu caii sau partide relaxante de pescuit. O pensiune din Tălmăcel, spre exemplu, aşteaptă deja turişti în această lună. „Avem turişti care vin din Bucureşti, Constanţa, Timişoara, deja şi-au făcut rezervări", spune Ioan Calborean, proprietarul pensiunii. (Ramona Găină)

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite