O singură fermă rămâne cu ouăle nenumărate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Cluj sunt deja găini fericite, la ferma Pop Avi, care are 2.400 de ouătoare.
La Cluj sunt deja găini fericite, la ferma Pop Avi, care are 2.400 de ouătoare.

În judeţul Cluj sunt 13 ferme de găini ouătoare, din care una singură îşi pierde, de la începutul săptămânii viitoare, dreptul de a comercializa ouă în magazine.

Din 1 ianuarie 2012, fermierii trebuie să aibă grijă să nu mai streseze găinile, dacă vor să-şi vândă marfa. Directiva Comisiei Europene prin care se stabileşte cum trebuie crescute găinile ouătoare intră în vigoare de duminică şi prevede ca fiecare găină să aibă o cuşcă de cel puţin 750 de centimetri pătraţi şi 20 de centimetri înălţime. Mai mult, pentru a le asigura tot confortul, găinile trebuie să aibă un cuib cu aşternut de paie şi stinghii pe care se se poată odihni. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2012, ouăle provenite de la găinile crescute în cuşti neîmbunătăţite nu se mai dau spre consum public, ci se dirijează direct spre industrializare sau distrugere, urmărindu-se cu stricteţe traseul de distribuţie, pentru a nu putea fi comercializate la raft.

Găini cu manichiură

Pe lângă alte aspecte privind condiţiile de hrană şi adăpare a păsărilor, noile directive europene prevăd că toate cuştile „să fie echipate cu dispozitive de scurtare a ghearelor". Noile prevederi nu ar fi trebuit să îi surprindă pe fermieri, cu atât mai mult cu cât criteriile noi privind retehnologizarea sunt cunoscute din 2009. În judeţul Cluj sunt 13 ferme ce se ocupă cu creşterea găinilor ouătoare, dar există şi o excepţie. „Avem o singură fermă care nu se încadrează în cerinţele noi, din păcate nu şi-a finalizat procesul de îmbunătăţire şi i s-a emis o ordonanţă de interzicere a comercializării ouălor", spune Alexandru Duma, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Cluj.

Ferma la care face referire Alexandru Duma este Rosico Impex SRL, care-şi desfăşoară activitatea în cartierul Lomb. „Au făcut o cerere de prelungire a termenului în care să se încadreze în cerinţele noi, dar nu se poate prelungi. Cel mai probabil până la sfârşitul lunii ianuarie se va reautoriza", mai spune şeful DSV Cluj.

Trai boieresc pentru găini

Ouăle care vor fi scoase la vânzare de anul viitor trebuie să fie marcate cu un cod compus din cifrele 0, 1, 2 sau 3, care reprezintă modul în care au fost crescute şi hrănite găinile: 0 înseamnă producţie ecologică, 1 - ouă provenite de la găini crescute în aer liber, chiar dacă hrana lor nu este neapărat ecologică, 2 - ouă provenite de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice şi 3 - ouă provenite de la găini crescute în baterii (cuşti, îmbunătăţite sau nu).

În ceea ce priveşte ferma Rosico Impex, Rodica Roşca, administratorul fermei, spune că a ales varianta 2. „Noi suntem deja schimbaţi, de la 1 ianuarie le trecem pe sol. Ne-am depus deja documentaţia pentru reautorizare, dar probabil nu ştie domnul director. Noi sperăm ca până în 10 ianuarie să fie reautorizaţi şi să nu fie cazul să le dăm pentru industrializare", spune clujeanca. Potrivit ei, ouăle au termen de valabilitate 28 de zile şi dacă până în 10 ianuarie se reautorizează, afacerea nu va avea de suferit. În caz contrar, Rodica Roşca spune că va da ouăle spre zona de industrializare, astfel că vor fi transformate în praf de ouă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite