O firmă de confecţii din Cluj s-a ales cu plângere penală pentru muncă la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorul-şef al ITM Cluj, Emilian Roşca
Inspectorul-şef al ITM Cluj, Emilian Roşca

La trei luni de la intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, ITM Cluj a înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca primele plângeri penale împotriva angajatorilor din judeţ cu personal fără forme legale de angajare.

ITM Cluj a înaintat în ultimele zile două plângeri penale împotriva unor angajatori care au depăşit numărul de cinci persoane primite la muncă în lipsa oricăror forme legale de angajare. Unul dintre angajatorii vizaţi înregistrează deja un precedent contravenţional în domeniul relaţiilor de muncă, nefiind nici pe departe la prima abatere de acest gen." Primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, fără încheierea de contracte individuale de muncă, constituie infracţiune sancţionată de organele penale la sesizarea inspectoratelor teritoriale de muncă cu închisoare de la unu la 2 ani sau cu amendă penală", a declarat Emilian Roşca, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj. Potrivit acestuia, controalele au fost făcute în intervalul 2 mai-8 august.

De patru ori controlată, de patru ori sancţionată

 Societatea Veia Conf SRL a reuşit într-un interval de aproximativ un an să acumuleze patru amenzi contravenţionale pentru utilizarea forţei de muncă în lipsa formelor legale de angajare. 59 de persoane au fost descoperite în ultimul an la această firmă, fără forme legale de angajare.

În luna iulie 2010 ITM Cluj a aplicat acestei societăţi amenda de 36.000 lei pentru 12 persoane care desfăşurau activitate fără contracte de muncă. După 6 luni, acelaşi angajator primeşte la muncă alte 27 de persoane fără să încheie cu acestea contracte individuale de muncă. S-a aplicat la acel moment amenda maximă permisă de lege, respectiv 100.000 lei.

Nici această amendă nu pare a fi speriat angajatorul, care, numai în luna martie a acestui an a fost sancţionat de două ori, la un interval de 10 zile: 6.000 lei respectiv 21.000 lei pentru primirea la muncă a 2 persoane şi ulterior 7 persoane fără ca acestea să aibă contracte individuale de muncă.

11 persoane la ultimul control

În urma controlului, finalizat zilele acestea la Veia Conf SRL, au fost depistate în total 11 persoane fără forme legale de angajare, dintre care 5 aflate în prima zi de activitate fără forme legale la momentul controlului şi 6 persoane cărora angajatorul le-a întocmit contractele de muncă ulterior începerii activităţii la interval de câteva zile.

„Cu toate că au fost aplicate mai multe sancţiuni, conduita angajatorului nu s-a aliniat normelor legale în vigoare cu privire la încadrarea în muncă a persoanelor. În  consecinţă,  conduita  angajatorului  implică  antrenarea  răspunderii  penale  a acestuia. Angajatorii care ignoră dispoziţiile Codului Muncii vor fi trimişi în faţa organelor de urmărire penală. ITM Cluj continuă acţiunile în acest sens.", a  conchis directorul ITM Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite