O comedie germană deschide TIFF (vezi trailerul filmului)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai recent film al regizorului Fatih Akin va fi proiectat în deschiderea festivalului clujean. Gala de deschidere nu va mai avea loc la cinema Republica, ci în Piaţa Unirii. Cea de-a noua ediţie a TIFF se va desfăşura în perioada 28 mai - 6 iunie.

Tudor Giurgiu a anunţat, astăzi, noutăţile privind ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Citeşte şi Tudor Giurgiu: „Avantajul mare al Clujului este că există TIFF”

În deschiderea festivalului va fi proiectat cel mai recent film al lui Fatih Akin, Soul Kitchen, o comedie savuroasă premiată la Festivalul de la Veneţia din 2009 cu Premiul special al juriului. Filmul spune povestea unui proprietar de restaurant pe nume Zinos, iar durata acestuia este de circa o sută de minute.

Printre highlight-urile cu care publicul va fi răsfăţat la vară se numără filme ca „Videocracy“, fiind titlul pe baza căruia mai mulţi invitaţi ai festivalului, politicieni, profesionişti din industria cinematografică şi publicul clujean vor dezbate tema „Film şi Politică”. O altă peliculă picantă, care va fi proiectată în cadrul festivalului, va fi „Precious”, în regia lui Lee Daniels, o dramă impresionantă despre viaţa unei adolescente analfabetă, care încearcă să-şi schimbe viaţa după ce toate uşile i-au fost închise.

Printre filmele care vor rula în cinematografele Republica, Arta şi Victoria, precum şi în Cinema City, Piaţa Unirii, Echinox, Teatrul Naţional şi Taverna se numără Submarino, drama Hadewijch, Io sono l'amore, How I ended this summer, Mother sau J'ai tu ma mere.

Anul acesta, la Festival au fost înscrise 342 de filme, dintre care 56 sunt producţii româneşti (11 lungmetraje şi 45 scurtmetraje). „Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, abia mai face faţă în ce priveşte selecţia filmelor. Zi şi noapte urmăreşte filme. În niciun an nu a mai existat o aşa mare cerere şi, ca să fiu sincer, nici noi nu ne-am aşteptat”, a spus Tudor Giurgiu.

Competiţie TIFF dedicată artiştilor clujeni

Una dintre noutăţile TIFF din acest an o reprezintă organizarea unei competiţii locale dedicată atât amatorilor, cât şi profesioniştilor din mediul cinematografic clujean. Filmele înscrise în această Competiţie marca TIFF vor fi proiectate pe întreaga perioadă a festivalului în cel mai recent spaţiu expoziţional din Cluj - Fabrica de Pensule, un loc deja familiar comunităţii locale de artişti.

Cea mai bună creaţie din cadrul Competiţiei dedicate artiştilor clujeni va fi desemnată de un Juriu alcătuit din trei personalităţi şi recompensată cu suma de 1.500 de euro în cadrul unei Ceremonii de Premiere. Toţi cei interesaţi pot trimite până pe data de 1 mai 2010, la Fabrica de Pensule, de pe strada Henri Barbusse, nr. 59-61, filme pe orice temă, cu lungimea maximă de 30 de minute. Producţiile trebuie să fie realizate în perioada 7 iunie 2009 – 1 mai 2010 şi să fie subtitrate sau dublate în limba română.

Filmul Metropolis, în premieră la TIFF

Filmul mut Metropolis, lansat în 1972 şi inclus în patrimoniul UNESCO, în regia lui Fritz Lang, va rula în varianta sa restaurată şi completă, cu un soundtrack live, compus special pentru versiunea integrală a filmului de muzicianul şi artistul media Antonio Bras, prezentat în premieră mondială la TIFF 2010.

„Timp de aproape 80 de ani, filmul a fost cunoscut in forma sa incompletă. În vara anului 2008 s-a făcut o descoperire extraordinară: o copie a filmului Metropolis în lungime originală a fost găsită în arhivele unui muzeu din Buenos Aires. Acesta a putut fi vizionat în februarie 2010 în varianta sa completă, în trei puncte din Germania, la Frankfurt pe Main, la a 60-a ediţie a Berlinalei şi, într-o proiecţie open-air, în faţa Porţii Brandenburg. Pe 29 mai 2010, Metropolis va fi proiectat la TIFF pentru a doua oară în afara Germaniei, după Hong-Kong”, a spus Ágnes Simon, director adjunct al Centrului Cultural German Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite