VIDEO O clujeancă în elita cinematografiei mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizoarea Raluca David (23 de ani) a fost selectată să participe la cel mai bun curs de perfecţionare de talente din Europa, din cadrul  Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Raluca David abia a ieşit de pe băncile facultăţii în vara anului trecut şi s-a trezit că a fost aleasă să participe la unul dintre cele mai apreciate programe de trainig din cinematografia mondială - „Berlinale Talent Campus", din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2012. Acest program  promovează tinerele talente de pe întreg globul. Regizoarea clujeană este unul dintre cei 24 de cineaşti selectaţi la „Campus Studio“ din 4.300 de aplicaţii depuse pentru acest training, din 137 de ţări.

Biletul de „intrare" a fost scurtmetrajul „Gobbel", premiat de două ori anul trecut: pentru „Cel Mai Bun Scurtmetraj" la Festivalul Internațional de Film Comedy (Cluj) şi pentru „Cel Mai Bun Film" în cadrul competiției „Open Society Shorts" (Bucureşti).

image

Imagini din timpul filmărilor la „Gobbel“

„M-a uimit faptul că am fost aleasă să particip la Berlinale Talent Campus. Înseamnă mult pentru mine. Încă nu ştiu ce personalităţi din cinematografie vor ţine workshopuri. Ştiu că vor veni oameni foarte experimentaţi care îţi pot da numeroase sfaturi de cum trebuie făcute anumite lucruri, iar eu vreau să profit din plin. Voi merge şi la alte traininguri ", afirmă Raluca David.

Lecţii cu marii cineaşti din lume

Tânăra regizoare, originară din Bistriţa, locuieşte la Cluj-Napoca şi a absolvit în vară Facultatea de Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul UBB. Nu se aştepta ca proiectul ei de licenţă - scurtmetrajul „Gobbel" - să se bucure de un succes aşa de mare. „Gobbel" redă povestea unui german sas, care, după mai bine de 60 de ani, se întoarce acasă, în România pentru a-și petrece ultima perioadă a vieții sale. Filmul s-a turnat în satul Dorolea, din județul Bistrița-Năsăud. Tânăra povesteşte că a completat cererea de aplicaţie pentru a participa la Festivalul de la Berlin în urmă cu trei luni şi i-au luat două zile până a bifat toate informaţiile necesare. Vestea succesului a fost un cadou frumos de sărbători.

Raluca David va participa, între 11 şi 16 februarie 2012, la unul dintre cele opt programe de training ale Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Acel program se numeşte „Campus Studio" şi e un training intensiv de producție şi editare în cadrul căruia participanții au ocazia să-şi perfecţioneze filmele aflate în etapa finală de producție având ca îndrumători profesioniști din domeniul cinematografic.

„Cel mai bun training"

„Berlinale Talent Campus este cel mai bun training de talente din Europa. Se adună doar elita din domeniul cinematografiei", susţine Cristian Hordilă, producătorul scurtmetrajului „Gobbel". Crede că şansa ei a fost că a dat peste Cristian Hordilă, cel care a acceptat să-i producă scurtmetrajul şi care a făcut rost de bani din sponsorizări (filmul a costat 10.000 de euro). „Toţi colegii mei de facultate care au terminat sunt foarte buni. Oricare dintre ei putea fi în locul meu", spune tânăra regizoare, care intenţionează ca la trainingul de la Berlin să facă ultimele retuşuri la partea de imagine a peliculei „Gobbel".

În topul festivalurilor din lume

„Festivalul Internaţional de film de la Berlin e un loc unde e bine să fii, indiferent că eşti actor sau regizor. Acest festival e în top patru festivaluri de film din lume", afirmă regizorul Tudor Giurgiu, care a participat la prima ediţie a „Berlinale Talent Campus". El spune că a văzut filmul tinerei regizoarei şi crede că e unul bine făcut. „Gobbel e un scurtmetraj făcut de un om talentat, care ştie să filmeze. S-a aruncat la o temă grea şi s-a descurcat", mai afirmă Giurgiu.

La distinsul festival berlinez mai participă şi alţi români precum actriţa Ana Ularu din Bucureşti.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite