O clujeancă, în elita mondială a ciocolatei (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anda Călinici este prima româncă invitată să participe la Campionatul Mondial al Ciocolatei de la Varşovia. Ea va încerca să uimească juriul cu o figurină de un metru din ciocolată, care cântăreşte nu mai puţin de 30 de kilograme, două tipuri de praline şi un tort.

„Nu avem cultură gastronomică, chiar dacă ne batem în piept că avem preparate tradiţionale, care de fapt nu sunt inventate de noi. La noi părinţii zic <<copilul nostru e cam retardat>>, hai să-l dăm să facă o şcoală de bucătar. Cam acesta e nivelul României”, spune Anda Călinici (31 de ani). Clujeanca este primul ciocolatier român invitat să participe la cea mai importantă competiţie de profil din lume, World Chocolate Master 2011.

Ea va participa în perioada 23 – 25 februarie, în Varşovia, la preliminariile prestigiosei competiţii, pentru Europa de Est. „Invitaţia a venit prin Pralin, singurul atelier artizanal de ciocolată din România, aflat la Cişnădie, distribuitor al producătorului belgian de ciocolată Barry Callebaut, cel care sponsorizează competiţia”, a explicat Anda Călinici.

Probele competiţiei i-au dat mari bătăi de cap clujencei, fiind pe punctul de a renunţa la participare, imediat după ce a primit confirmarea că e unul din cele câteva zeci de ciocolatieri acceptaţi în cadrul concursului.

image

Ajutorul medicilor stomatologi

Ea a fost nevoită să înveţe să lucreze în doar trei săptămâni piese mari realizate exclusiv din ciocolată. Astfel, Anda va încerca să obţinută biletul spre marea finală care va avea loc în luna octombrie, la Paris, cu  o statuetă de peste un metru, care va cântări nu mai puţin de 30 de kilograme şi care-l va reprezenta pe Zeul Aztec al Ciocolatei, tema principală a campionatului.

Pentru a realiza forma piesei pe care o va prezenta juriului din Varşovia ea a apelat la un medic stomatolog şi la un tehnician dentar.

„Ne-am dat seama că timpul e prea scurt, că nu avem în ce turna figurina. Pentru o lucrare atât de mare ai nevoie de aproximativ 10 luni, de la concept, până la realizarea în sine a piesei. Atunci când am intrat în impas, am zis că ne dăm 24 de ore să găsim soluţii. Aşa ne-a venit ideea să apelăm la un medic stomatolog care ne-a făcut negativul, iar apoi la un tehnician dentar, care a realizat pozitivul”, povesteşte specialista în deserturi.

Pentru a evita un dezastru, ca statueta să se prăbuşească sub ochii juriului, situaţii întâlnite în cadrul competiţiei, Anda Călinici a pregătit o fugurină simplă.

„Totul e ca la un meci de fotbal, un adevărat show cu public, care are voie să-şi exprime gălăgios preferaţii. Se întâmplă să se prăbuşească totul, fie că nu ţi-ai făcut calculele bine sau ţi-a tremurat mâna. Şi când mai auzi şi din public un <ohh>….”, explică ea. Clujeanca este aproape sigură că va obţine biletul spre finală şi crede că îi va da gata pe membri juriului cu tortul şi cele două tipuri de praline pe care le va realiza. Ea va folosi peste 10 ingrediente neconvenţionale, aduse special din Mexic.

„E vorba de cum voi combina nişte ingredinte. Sunt ingrediente la care nu te aştepţi că ar putea fi folosite într-un desert şi să mai fie şi bun. Sunt unii oameni din domeniu, care nu doar că s-au uitat ciudat la mine când le-am spus ce voi folosi, dar nici măcar nu au auzit de ele”, mai spune Anda.



Buget de 10.000 de euro

Pentru participarea la concurs Anda se „antrenează” de două săptămâni, de luni, până vineri, la atelierul din Cisnădie, de dimineaţă, până seara târziu, iar în weekenduri repetă în laboratorul propriu din Cluj, chiar şi până la 5.30 dimineaţa. Ea a irosit pentru probele făcute peste 50 de kilograme de ciocolată factura finală pentru participarea la concurs ajungând la aproximativ 10.000 de euro.

Ea va suporta 2.000 de euro din suma finală, iar restul sumei va fi contribuţia atelierului Pralin, care va face parte din echipa clujencei. Anda Călinici, IT-ist de meserie, s-a apucat serios de prepararea deserturilor de circa trei ani, câştigând toate competiţiile importante de profil din România.

GALERIE FOTO Vezi cum a realizat Anda Călinici un tort de o tonă la Polus Center

„În România nici nu ai cu cine concura. Nu aş fi pornit la drum dacă aş fi simţit că nu am şanse. Nici nu concep să nu mă calific în finală. Acolo va fi marea bătălie”, a conchis clujeanca. Acum ea lucrează ca IT-ist şi are un laborator de cofetărie în Cluj-Napoca.

Spuma ciocolatierilor mondiali

Ajunsă la cea de-a 13-a ediţie, World Chocolate Masters reuneşte cei mai buni ciocolatieri din lume. Competiţia se desfăşoară din doi în doi ani, la care participă ciocolatieri din peste 30 de ţări ale lumii.  Ţările cu tradiţie, precum Franţa, Italia, Belgia sau Japonia îşi desemnează reprezentantul în cadrul unei selecţii naţionale.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite