O arenă pentru Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pag 1 ADV Cluj
Pag 1 ADV Cluj

Inaugurarea noului stadion a stârnit un interes enorm în rândul publicului. 80.000 de clujeni au vizitat Cluj Arena, investiţie de peste 36 de milioane de euro.

Zeci de mii de clujeni, dar şi curioşi veniţi din împrejurimi au blocat sâmbătă complet zona din apropierea stadionului. La ora 11.00, premierul Emil Boc tăia panglica, iar în jurul său sute de curioşi se înghesuiau spre porţile de acces. Apoi a început ceremonia oficială de deschidere.

Gabriela Szabo, Iolanda Balaş Soter, Florin Piersic sau Elena Udrea au luat cuvântul, iar concluzia tuturor a fost că arena este impresionantă, raportul calitate-preţ fiind excelent. „Cu banii cheltuiţi la arena naţională, la Cluj am fi construit şapte stadioane. Aici şi imnul naţional se cântă corect“, a spus Boc.

Porţi deschise mai devreme

Organizatorii au anunţat că cei interesaţi vor putea intra pe stadion începând cu ora 14.00, dar interesul arătat de clujeni încă de la orele dimineţii a fost foarte mare, astfel încât publicul a avut acces de la ora 11.00. Pe gazon a avut loc un meci demonstrativ de fotbal feminin, între Olimpia Cluj şi Clujana, apoi între juniorii mai multor cluburi.

Sute de sportivi ai judeţului care au obţinut rezultate notabile în acest an au fost premiaţi. Un moment important a avut loc în jurul orei 15.00, când pe stadion a sosit galeria Universităţii, formată din aproximativ 300 de persoane, care au cântat în permanenţă şi au scandat împotriva rivalei CFR.

Încântaţi de faptul că echipa revine acasă, ultraşii nu s-au putut abţine şi au afişat un banner şovin, jignitor la adresa patronului CFR, Arpad Paszkany: „Aţi scos exclusivitatea din contract, pentru un ungur spurcat“. Seara, la ora 22.00, a urmat un impresionant foc de artificii, la care au asistat peste 15.000 de oameni.

Agitaţie în zona arenei

În aceste zile, stadionul este principalul obiectiv turistic al oraşului. Chiar dacă nu au mai fost lăsaţi să intre în tribune, şi ieri mii de oameni s-au plimbat în jurul arenei. „Singurul stadion pe care am mai fost este cel naţional din Budapesta, şi chiar dacă acela are o capacitate mai mare, nu se compară în niciun fel cu acesta.

L-am înconjurat de două ori, nu mă pot sătura să-l admir, e absolut superb“, spune Rozsa András, agent imobiliar. Totuşi, există şi o parte critică a vocii străzii: „Este impresionantă realizarea, rămâne de văzut doar cum vor gestiona autorităţile situaţia. Părerea mea personală este că prea mult se insistă pe ideea de afacere. Preţul chiriei este rezonabil, dar cu siguranţă vor găsi şi alte căi prin care să-şi umple bugetul“, spune şi Teodor Cheţan, venit de la Câmpia Turzii pentru a vedea stadionul.

Doi ani şi şapte luni de aşteptare

Doi ani şi şapte luni au aşteptat clujenii pentru a avea pe malul Someşului un stadion cu adevărat european, cotat de FIFA şi UEFA la cea mai înaltă clasă, Elite. Timpul în care s-a construit „Cluj Arena“ este foarte scurt, ar spune orice român obişnuit de-a lungul timpului cu tergiversarea proiectelor. Mai mult, investiţia de 37 de milioane de euro plus TVA este una infimă în raport cu alte astfel de construcţii din Europa.

Deşi la un moment dat era în stand-by din cauza fondurilor insuficiente, în cele din urmă s-a finalizat la termenul pentru care a fost prevăzut. Acest lucru nu a trecut neobservat de clujeni, care au ţinut morţiş să vadă arena în prima zi.  Peste 80.000 au trecut porţile în prima zi, potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean.

Tombolele, luate cu asalt

35.000 de vizitatori au completat biletele pentru tombolele special organizate de-a lungul zilei. Lăcrămioara Funeraş nu s-a mulţumit să vadă focul de artificii de sâmbătă seara şi a venit cu soţul şi cele două fete şi ieri. „Ne-am înscris la tombolă şi sperăm să câştigăm un abonament la meciurile Universităţii. Focul de artificii a fost superb, deşi cred că era mai oportun la meciul cu Kuban. Azi am ieşit la o plimbare şi ne mai învârtim în jurul stadionului. Timp de câteva zile sigur va fi vâlvă pe aici, până îl văd toţi clujenii“, spune aceasta.

„Zilele Cluj Arena“ vor continua pe 8 şi 9 octombrie, când aici vor avea loc concertele trupelor Scorpions şi Smokie. Alături de formaţia germană, în prima zi vor mai concerta Voltaj, Semnal M, Sensor şi Grigore Leşe, în timp ce în a doua zi legendara trupă rock britanică va fi prefaţată de recitalurile susţinute de Smiley, Pasărea Colibri, Loredana cu Agurida şi Horea Brenciu&HB Orchestra.

În data de 11 octombrie 2011, Cluj Arena va găzdui prima partidă de fotbal, amicalul susţinut de „U” Cluj în compania echipei antrenate de Dan Petrescu, Kuban Krasnodar.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite