O afacere care îndulceşte criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turtă dulce de Bonţida
Turtă dulce de Bonţida

Afacerea cu turtă dulce a familiei Rigo a fost începută de Adorjan (26 de ani), în urmă cu câțiva ani. După o vreme, întreprinzătorului i s-a alăturat și tatăl său, când acesta a devenit şomer.

Două reţete secrete, moştenite de la străbunici, ingrediente cât mai naturale şi multă pasiune. Aşa se face cea mai bună turtă dulce din Cluj.

Clujenii care vizitează diversele târguri care au loc în oraşul de pe Someş s-au obişnuit să cumpere, de la standul amenajat de fiecare dată la intrare, turtă dulce coaptă la Bonţida. Fie cu miere şi scorţişoară, fie simple, cu zahăr, bunătăţile făcute de familia Rigo îi îndulcesc pe cei care duc dorul gustului adevărat al turtei dulci, din copilărie.


Turtă dulce de Bonţida

Rigo Adorjan (26 de ani) spune că a moştenit cele două reţete de turtă dulce de la străbunica sa. A început să prepare şi să coacă aluatul în diverse forme în urmă cu vreo şase ani. „Întâi, a fost ca un hobby. Dar am văzut că are gust bun şi am început să le colorez, să scriu mesaje pe bucăţile de aluat", povesteşte tânărul.

Clientelă formată la târguri

Odată „testată" turta dulce de prietenii săi şi de cei din familie, Adorjan a prins curaj şi a început să coacă din ce în ce mai multă turtă dulce. „Era perioada în care îmi căutam de lucru. Şi, cum de lucru găseşti cam greu, mi-am spus să încerc să vând pe la târguri turta dulce coaptă de mine. Am obţinut autorizaţie, am făcut o firmă şi am început să colind târgurile din judeţ", explică tânărul.

Oamenii au fost atraşi de standul lui, de diferitele forme de turtă dulce, le-a plăcut şi gustul, aşa că au început ei să-l caute.

Cunoscut şi în Ungaria

Anul trecut, şi-a dus marfa şi peste graniţe, la un târg din Ungaria. „Acolo, sunt foarte mulţi care fac şi comercializează turtă dulce. Totuşi, au fost încântaţi de gustul turtei coapte de mine. Oricât au vrut, nu le-am dat reţeta", zâmbeşte Adorjan.

Dacă timp de şase ani s-a ocupat mai mult singur de micuţa afacere, de anul acesta s-a implicat şi tatăl său, rămas şomer. „Mama mea lucrează ca educatoare. Dar tata a rămas şomer şi am zis să ne ocupăm amândoi de afacere. Pe timp de criză, să reuşeşti să scoţi două salarii medii pe lună e mulţumitor", mai spune Adorjan.

Bonţideanul spune că, lunar, produce în jur de 70 de kilograme de turtă dulce. În funcţie de model şi cantitate, bucăţile delicioase se vând la târguri la preţuri cuprinse între 2 şi 5 lei. „Am fost la Târgul de Vacanţe, la Expo, unde a mers bine vânzarea. Acum, urmează să mergem la Sibiu, la un alt târg. Oamenii ne şi sună pentru comenzi, a fost un clujean care a comandat turtă dulce pentru nunta sa. Dar cea mai bună vânzare o avem la târguri", încheie Rigo Adorjan.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite