Numărul tumorilor renale a crescut cu 50% faţă de 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, Mihai Lucan, a declarat azi, în cadrul unei conferinţe de presă, că numărul cazurilor de tumori renale înregistrate la ICUTR a crescut în acest an cu 50 la sută faţă de 2008.

Şeful ICUTR Cluj-Napoca, Mihai Lucan, spune că numărul cazurilor de tumori renale înregistrate la Institut a crescut din  acest an cu 50 la sută faţă de 2008, iar cel al cazurilor în fază avansată a crescut de trei ori.

„De la începutul anului până acum s-a înregistrat o creştere explozivă şi alarmantă a tumorilor renale care s-au adresat spre rezolvare la ICUTR Cluj-Napoca. Majoritatea sunt cazuri care au fost refuzate în alte servicii, chiar în Spania. Din 2008 până acum, numărul tumorilor renale a crescut cu 50 la sută, iar numărul celor în stadii avansate a crescut de trei ori. Este recomandabil ca pacienţii de peste 50 de ani să facă periodic controale ecografice care să permită diagnosticarea precoce, în stadii incipiente a tumorilor, succesul unei asemenea operaţii fiind de 95 la sută supravieţuire la cinci ani, comparativ cu 0 până la 20 la sută pentru stadiile avansate", a spus Mihai Lucan.

Şeful ICUTR Cluj-Napoca a adăugat că acest tip ce tumoare renală evoluează „silenţios" până la stadii avansate. Lucan a mai afirmat că incidenţa cancerului renal reprezintă trei la sută din tumorile adulţilor.

 

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite