Noul rector al UBB: „Noi am suferit de o secretomanie. Senatul nu e o instituţie secretă, ci una publică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul rector al UBB, academicianul Ioan Aurel Pop, s-a întâlnit azi cu studenţii în Auditorium Maximum şi le-a spus că se va ocupa de problema locurilor din cămine şi i-ar plăcea ca studenţii să-şi aleagă membri eficienţi şi care să-i şi reprezinte în structurile de conducere ale universităţii.

După o scurtă introducere în care Ioan Aurel Pop le-a spus studenţilor că s-a familiarizat cu problemele lor, academicianul le-a spus că a ţinut să se vadă cu ei deoarece le-a promis şi deoarece ei joacă un rol important în cadrul universităţii. „E păcat să fiţi dezamăgiţi la 24 de ani, 26 de ani, la 30 de ani. Să lăsăm dezamăgirile pe mai târziu. Am vrut să mă întâlnesc cu voi pentru a vă transmite un mesaj de încredere. Un prorector vă va fi alături şi va ţine legătura cu voi fie direct, fie prin reprezentanţii voştri", a afirmat academicianul.

Rectorul a spus că va încerca să rezolve problema locurilor în căminele studenţeşti. Şi-a scos o foaie albă pe care şi-a notat întrebările studenţilor care au luat cuvântul. Studentului Mircea Duncan de la Facultatea de Drept i-ar plăcea ca, la fiecare materie, să existe două cadre didactice, iar studentul să aleagă la ce profesor să se înscrie. „UBB are o comisie de etică. Am aflat că, în ultima vreme, aceasta nu a prea funcţionat", a completat rectorul.

Studenţii vor să schimbe, în regulamentul ce-i priveşte, capitolul cu drepturi şi obligaţii care nu a fost modificat de ceva vreme. Tot ei au adus în discuţie faptul că sistemul tutorial nu funcţionează şi că nu sunt bine reprezentaţi în structurile de conducere ale UBB.

Ioan Aurel Pop crede că deciziile Senatului Universităţii ar trebui afişate pentru ca toată comunitatea academică să le afle. „Noi am suferit de o secretomanie. Senatul nu e o instituţie secretă, ci una publică", susţine rectorul. Unul dintre studenţii prezenţi, care a pus problema transparenţei discuţiilor din Senatul Universităţii, a afirmat că  mulţi studenţi nu ştiu ce este acela un Senat şi ce face el.

Academicianul a mai afirmat că rectorul e un slujitor al universităţii şi nu ar trebui să aibă puteri discreţionare, cum s-a întâmplat până în prezent la UBB. „Nu e jignire atunci când cineva nu e de acord cu tine. Dimpotrivă. Însă noi nu trebuie să ne supărăm şi să-l excludem pe acela", crede Ioan Aurel Pop.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite