Norbert Butuza, un biker îndrăgostit de peisagistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărului peisagist i s-a oferit o şansă unică în viaţă: amenajarea grădinii castelului Huardiere din Franţa, de pe Valea Loarei. El s-a calificat în finala unui concurs de proiecte ce prevede „desenarea” curţii şi a grădinii de o sută de mii de metri pătraţi a castelului de patru milioane de euro, parte a patrimoniului mondial UNESCO.

Norbert, alături de alţi trei colegi ai săi din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Facultatea de Horticultură, specializarea Peisagistică, anul II, vor lua parte în această vară la amenajarea unui domeniu francez de patru milioane de euro, deţinut de românca Angela Crăciun.

Ei s-au calificat în finala unui concurs de proiecte ce prevede „desenarea” curţii şi a grădinii de o sută de mii de metri pătraţi a castelului de patru milioane de euro, parte a patrimoniului mondial UNESCO.

Perfecţionist la 21 de ani


Tânărul de doar 21 de ani, născut în Baia Sprie, se consideră un perfecţionist. Preferă să fie mereu cel care ia iniţiativă, motiv pentru care este liderul echipei din România care va colabora cu studenţii ruşi şi alţi finalişti pentru amenajarea grădinii palatului.

„Echipa am format-o eu, în colaborare cu profesorii de la Peisagistică. Oricum, sunt tare mândru că toţi ne-am descurcat foarte bine în realizarea proiectului înscris în concurs şi am ajuns finalişti. Avem ocazia să acumulăm o experienţă deosebită. Am lucrat pe proiect acasă la unul dintre noi”, ne-a spus acesta.

Proiectul lor nu a câştigat, ci vor lucra pe cel al studenţilor ruşi, însă, spune el, acesta va fi prezentat în toamnă în cadrul unui simpozion care va avea loc la Cluj.

Biker în timpul liber

Norbert Butuza este extrem de pasionat de sporturile extreme pe bicicletă, în special mountain bike. Are două biciclete de acest fel, una de oraş, după cum îi spune chiar el, şi una cu care concurează la diverse concursuri ori se dă pe trasee improvizate de lângă Cluj.

Tânărul are în plan, alături de alţi amici, realizarea unui parc pentru bikeri. „Încerc să realizez ceva pentru România. Vrem să facem un parc pentru bikeri în Baia Sprie. Mă inspir din filme ori din cele pe care le-am văzut la noi. Există şi în ţara noastră asemenea trasee, precum cel din pădurea Hoia”, ne-a povestit Norbert.

În ceea ce priveşte viitorul său, tânărul spune că şi-a propus să îşi înfiinţeze o firmă şi să lucreze în domeniu, deoarece este foarte atras de ceea ce a învăţat până acum, cu toate că liceul pe care l-a terminat a avut profil economic.

Momentan, el este doar în anul doi de facultate şi îl mai aşteaptă alţii doi, dar este optimist şi consideră că în România se poate trăi din peisagistică. „Românii sunt dispuşi să investească în grădinile lor tot mai mult, plus că peisagistica e un domeniu relativ nou la noi”, a completat el.

întrebări şi răspunsuri
Ce înseamnă pentru tine faptul că vei amenaja o grădină în Franţa?
E o şansă unică, mai ales dacă te gândeşti că la noi nu e nimeni care să investească zece mii de euro într-o grădină de o sută de mii de metri pătraţi.

Ce include proiectul vostru?

Tot ce ţine de amenajarea unei grădini: botanică, studiu de sol, proiectare şi multe altele.

ce-i place
Tânărul este pasionat şi de automobilism, în special de competiţiile de drifting. „Mi-aş dori ca în viitor să devin pilot”, a spus acesta.

ce nu-i place
Faptul că în general românii nu sunt prezenţi în competiţiile de proiectare sau amenajare. „Nu spun că asta se întâmplă neapărat din vina lor”, a precizat Norbert.

Profil
Născut în 1989 în Baia Sprie, judeţul Maramureş
Studii: USAMV Cluj
Profesie: Student
Stare civilă: necăsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite