Nokia a murit. Trăiască De’Longhi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania italiană De'Longhi a cumpărat de la Nokia fabrica de la Jucu, unde va produce, din această primăvară, aparate electrocasnice. Vor fi angajate 1.000 de persoane.

Producătorul italian de electrocasnice De'Longhi va investi la Cluj 30 de milioane de euro în dotarea halelor de producţie Nokia de la Jucu şi va angaja 1.000 de oameni în primăvara acestui an, a susţinut, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe. Producţia va demara în aprilie sau, cel târziu, la jumătatea anului. „Sunt foarte fericit că s-a încheiat acest contract, cu atât mai mult cu cât De'Longhi doreşte să ia subcontractori români pentru diferite componente de care are nevoie în fabricarea electrocasnicelor. Negocierile cu De'Longhi au durat patru luni de zile. E un caz fericit. Avem negocieri care durează de doi ani de zile şi încă nu s-au finalizat", a precizat  Alin Tişe. Negocierile au fost cu atât mai complicate cu cât firma italiană a cumpărat fabrica Nokia de la Jucu, apoi a făcut un contract de închiriere cu Consiliul Judeţean Cluj asupra terenului. Chiria pe care acest mare producător de electrocasnice o va plăti Consiliului Judeţean pentru halele de producţie este confidenţială, aşa cum a fost şi în cazul companiei Nokia, a mai precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Tranzacţia a fost posibilă în condiţiile în care, Nokia a anunţat, în septembrie 2011, că va opri producţia de telefoane mobile la Cluj, va concedia cei circa 2.000 de angajaţi şi va vinde halele de producţie, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor.

Tranzacţia trebuie aprobată de Consiliului Concurenţei

Unitatea de la Jucu va fi a cincea fabrică a producătorului italian, pe lângă cele din China, Rusia şi Italia. „De'Longhi intenţionează să integreze facilitatea de producţie, ca parte cheie, în cadrul strategiei sale de dezvoltare, contribuind, astfel, la extinderea internaţională a grupului, aflat într-o perioadă de creştere accelerată. De asemenea, producătorul de electrocasnice planifică adaptarea capacităţii sale de manufactură şi diversificarea platformei sale de producţie, astfel încât să balanseze structura de producţie din Estul Îndepărtat către Europa, unde De'Longhi îşi desfăşoară deja activitatea în cadrul unei fabrici, în Italia", se arată într-un comunicat al celor două companii. Tranzacţia va fi supusă aprobării Consiliului Concurenţei. Companiile estimează că tranzacţia va fi finalizată în primul trimestru al anului în curs. „Părţile au convenit ca termenii acordului să rămână confidenţiali", se precizează în comunicat.

Reprezentanţii De'Longhi vor veni, zilele următoare, la Cluj pentru a începe dotarea fostelor hale Nokia cu utilajele necesare pentru producţie şi pentru a începe procesul de recrutare a personalului. „Nu există nicio clauză în contractul cu De'Longhi prin care să li se impună italienilor să angajaze oameni care au lucrat la  Nokia. Ei vor face singuri recrutarea şi vor lua cei mai buni oameni posibil", a precizat Alin Tişe.

„Adevărul" a avut dreptate. Urmează alt investitor

„Adevărul" anunţa, în urmă cu o săptămână, în articolul „«Satul Nokia» reînvie: mii de locuri de muncă la Jucu", că două mari companii, producătoare de electrocasnice respectiv de componente electrice pentru automobile, vor investi la Jucu. Declaraţia a aparţinut directorului Tetarom, Viorel Găvrea. Atunci Găvrea a dorit să păstreze anonimatul firmelor. „Săptămâna viitoare vom anunţa doi mari investitori la Cluj din domeniile: producţie electrocasnice şi producţie componente electrice pentru automobile. E vorba de o investiţie majoră, vorbim practic de  construcţii care se vor face pe 50 de hectare de teren la Tetarom III până în luna aprilie a acestui an şi vor fi mii de locuri de muncă pentru clujeni", a declarat, acum o săptămână, în exclusivitate, pentru „Adevărul" directorul Tetarom, Viorel Găvrea.

La ora actuală conducerea Tetarom şi cea a Consiliului Judeţean Cluj poartă negocieri cu un mare producător de componente pentru automobile, care va investi 60 de milioane de euro şi va angaja 2000 de oameni la Jucu. Contractul e posibil să fie semnat până la mijlocul lunii februarie, pentru că negocierile sunt foarte avansate la această oră.

Cine este De'Longhi


Compania italiană De'Longhi produce şi comercializează aparate electrocasnice, în special în domeniul automatelor de cafea, aparatelor de bucătărie, îngrijirii locuinţei şi confortului casnic. Compania are 7.000 de angajaţi, iar anul trecut a avut vânzări globale de 1,6 miliarde de euro.  Grupul este listat la Bursa din Milano. Principalele mărci proprii sunt De'Longhi şi Kenwood. În România De'Longhi nu deţine în prezent facilităţi de producţie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite